Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff sommar ger ökat underskott för sjukhusen

/
  • Per Wahlberg (M) kan konstatera att sommaren varit tuff i landstinget, med anledning av att underskottet för specialistsjukvården ökat till minus 210 miljoner kronor per sista juli, en försämring med 60 miljoner kronor.

En dyr sommar gör att landstingets specialistsjukvård visar ett kraftigt ökat minusresultat som ligger på 210 miljoner kronor.
Socialdemokraterna menar att det här visar att landstingsrådet Per Wahlberg (M) inte kan hålla ordning och reda på ekonomin i landstinget.

Annons

När Landstingsstyrelsen träffades på torsdagen fick man information om att Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) har ett underskott som försämrats med 60 miljoner till 210 miljoner kronor per sista juli.

– Det har krävts personal och vi har haft ett högt tryck i verksamheten under sommaren, men vårdbehovet går alltid först, säger Wahlberg.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Det kan jag inte säga något om. Vi måste avvakta månadssiffrorna för augusti först, innan vi kan göra några djuplodande analyser, säger Wahlberg.

Finns det en risk att det här underskottet kan öka ytterligare?

– Jag tänker inte ge mig in i några spekulationer. Men i fjol var augusti och september billigare månader än vad juni och juli var, säger Per Wahlberg.

Socialdemokraterna menar att partiets krav på öppenhet har tvingat fram den ekonomiska redovisningen. I ett pressmeddelande anklagar partiet Per Wahlberg "för att ha försökt dölja ett växande underskott till efter valet, men att han blev tvungen att blottlägga, efter att vi påtalat det."

– Siffrorna är självklart oroande. Specialistsjukvården och hälsocentralerna har förstärkts med ganska många miljoner det här året och ändå tyder prognoserna på att underskottet blir nästan lika stort som förra året, säger Ewa Back (S), ledamot i HSN.

Lars-Gunnar Hultin (V) är även han fortsatt kritisk.

– Jag ser inga tecken på att det inte ska fortsätta att gå dåligt. Vi har inte fått några konkreta förslag på hur man ska räta upp det här, säger Hultin.

Mer läsning

Annons