Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tester för räddningshundar

/

Mörker, oljud och oländig terräng. För en räddningshund ska detta inte vara något hinder. I Sundsvall avlade i går fem hundar med förare ett av två årliga prov för att behålla sin status som räddningshund.

Annons
I vårt distrikt, som omfattar Västernorrland och Jämtland, finns i dagsläget runt 25 räddningshundar. Tillsammans med sina förare måste de hela tiden hålla igång sina kunskaper i fall deras tjänster skulle behövas av räddningstjänst eller polis.
Därför genomförs en så kallat funktionskontroll två gånger per år.
Och kraven är tuffa.
Ett misslyckat prov innebär att de stängs av ett halvår. Vi talar om vad de bör träna på och sedan får de göra ett nytt test, säger Christina Lundmark, länskontaktperson för räddningshundarna i distriktet.
Tre misslyckade prov innebär att uppdraget som räddningshund är över.
Gårdagens prov, som genomfördes under överinseende av domaren Olle Landfors från Stockholm, inleddes redan vid halvsextiden på morgonen. Då hade hundar och förare tillbringat en kylig och sömnlös natt i militärtält på Södra Berget.
Först på programmet var ett så kallat eftersök. Det innebär att hundarna ska leta upp en försvunnen person i skogsterräng. Efter det väntade prov i ett mörkt bergrum.
Vid lunchtid var det industriområdet öster om Svartviks herrgård som var platsen för räddningshundarnas fortsatta tester.
Under ett så kallat ytsök skulle hundarna och deras förare leta efter skadade personer i gamla tågvagnar och i en industrilokal.
Inomhus kan det vara svårare eftersom vittringen far omkring lite, säger Katarina Nordin, som var med och anordnade gårdagens prov.
Vad krävs då för att en hund ska vara lämplig som räddningshund?
Först och främst måste de tycka om att leta efter människor. Sedan ska de vara uthålliga och orädda, säger Christina Lundmark.
Men det hänger inte bara på hunden.
När vi tar ut räddningshundar tittar vi även på föraren. Det spelar ingen roll att hunden är bra om inte föraren fixar det här.
Förutom att hundföraren ska kunna hantera sin hund, måste denne också ha bra kondition och vara fullt frisk. Att skickas till exempelvis ett jordbävningsdrabbat område kan innebära stora påfrestningar.
Men för att ett ekipage ska komma ifråga för internationella uppdrag krävs att de genomgår fler och tuffare prov. Dessa görs i Skövde.
I dag har de som börjar en utbildning kravet på sig att även göra det internationella provet. Det görs tidigast ett år efter avklarad utbildning, säger Christina Lundmark.
Att utbilda en räddningshund med förare tar 1,52 år och hunden får inte vara äldre än fem år när den börjar.

Mer läsning

Annons