Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuna och Attmars församlingar ror ihop verksamheten

/
  • Birgit Huss ser kyrkrodden som ett strålande tillfälle för församlingsborna att känna gemenskap och öva sig i samarbete.
  • Birgit Huss, kyrkoherde i blivande Tuna-Attmars tror på bättre ekonomi och ett starkare arbetslag i och med samgåendet av de båda församlingarna.

Tuna och Attmars församlingar går ihop och blir till en församling vid årsskiftet.
I helgen ska det firas med ett antal roddturer över sjön mellan kyrkorna.

Annons

– Vi ser det som ett lekfullt och symbolladdat sätt att visa att vi sjösätter samgåendet mellan Tuna och Attmars församling. Flera församlingsbor har skämtat om att det är så nära mellan kyrkorna att man skulle kunna åka båt mellan gudstjänsterna, säger Birgit Huss, kyrkoherde i blivande Tuna-Attmars församling.

Inför firandet 15-16 augusti har den blivande församlingen hyrt in en kyrkroddbåt från Delsbo som besökarna ska kunna färdas i över sjön Marmen. Tuna och Attmars kyrka ligger på varsin sida av Marmen med cirka 1 200 meter sjöväg och med det kom idén att anordna en kyrkrodd över vattnet.

– Att vi människor färdas ombord på en båt på livets, ibland stormiga, resa är en central symboltanke i den kristna traditionen. Att ro kyrkbåt till kyrkan var väldigt vanligt förr. Det var dåtidens kyrkskjuts, kan man säga, säger Birgit Huss.

Historiskt sett var de båda församlingarna en enda församling fram till 1892 då den delades upp i två – och nu ska den alltså återgå till en igen. I dag har Tuna församling 5 000 medlemmar och Attmars församling 1 500 medlemmar. Enligt Birgit Huss kommer de inte att påverkas av förändringen och hon är övertygad om att samgåendet på sikt kommer att innebära en positiv utveckling för bygden.

– Många församlingsbor tror att vi är en enda församling eftersom vi redan har flera aktiviteter tillsammans. Men nu tar vi det sista steget och går ihop. Alla verkar positiva och vi kommer att ta till vara på det bästa från båda församlingarna, säger Birgit Huss.

Förutom rodden kommer det att finnas aktiviteter för stora som små, bland annat fiskdamm, ponnyridning och musikalisk underhållning i form av bland andra Smultron och sång och spelmän från bygden. Dessutom kommer sakkunniga från bygden guida och berätta om församlingarnas historia.

Mer läsning

Annons