Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunadals sågverk vill bygga ut i havet

/
  • Tunadal vill förvandla vatten till mark inne i viken i Alnösundet. 2,25 miljoner kubikmeter material behövs för utbyggnaden som behövs om sågverket ska expandera.
  • På Tunadals sågverk och hyvleri jobbar 147 personer, dessutom sysselsätts ett antal personer indirekt i verksamheten. I dag har man tillstånd att producera 350 000 kubik sågade trävaror. Jerry Larsson är chef för sågverket.
  • –Det här är en verksamhet under kraftig omvandling. Att utöka är ett sätt att skapa förutsättningar för effektiv verksamhet, säger sågverkschef Jerry Larsson.Men utökningen innebär inte fler arbetstillfällen.

Alnösundet kan bli betydligt smalare Tunadals sågverk vill växa 200 meter ut i Alnösundet längs en 1,3 kilometer lång sträcka. Nu söker SCA tillstånd hos kommunen för jättesatsningen. – Det här är långsiktiga planer, säger sågverkschefen Jerry Larsson.

Annons
Ansökan säger 200 meter ut i sundet, enligt Jerry Larsson är det en maxgräns.
Vi har fått tillstånd att producera 600 000 kubik. Det är ju inte direkt kopplat, men ju större verksamhet desto större utrymme behövs, säger Jerry Larsson.
Hur mycket pengar som ska investeras vill han inte avslöja, men det handlar om hundratals miljoner kronor.
Kringboende tycker redan att det bullrar för mycket, både från transporter och från själva verksamheten.
Det skulle vara positivt för kringboende eftersom vi skulle kunna bli effektivare på logistiken. 99 procent av de klagomål vi får handlar om buller.
Samtidigt är vatten bra på att vidarebefordra ljud. Vid en landutbyggnad kommer sågverket att hamna närmare boende på Alnö.
Det är svårt att skapa bullerplank vid vatten. Men med utbyggnaden får man en bättre möjlighet att bygga bullervallar, säger Jerry Larsson.
Tanken är att vattnet ska förvandlas till vanlig mark med hjälp av sammanlagt 2,25 miljoner kubikmeter material bland annat stenblock, aska och grönlutsslam. På så sätt får sågverket större yta.
Vi är klämda mellan bro, järnväg och vatten och det skulle vara svårt att expandera på något annat sätt, säger Jerry Larsson.
För att göra en sådan förändring av marken krävs en planändring, något som stadsbyggnadsnämnden fattar beslut om. Arbetsutskottet har nu föreslagit att stadsbyggnadskontoret ska börja jobba med ändringen.
De industrier vi lever av måste få utvecklas, det blir en balansgång, säger Jan Dahl, chef för stadsbyggnadskontorets planavdelning.
Han tror att politikerna kommer att fatta ett beslut som är positivt för Tunadal. För även om det är en stor förändring att förvandla vatten till land har sågverket redan området som sitt.
Tidigare, när man lagrade timmer i vattnet, upptogs ett ännu större område. Och som tur är handlar det om det ställe där sundet är som bredast, säger Jan Dahl.
Om kommunen säger ja, ska en planprocess genomföras och en miljöprövning göras hos miljödomstolen innan bygget kan starta.
Vad blir konsekvenserna för Tunadal om utbyggnaden får nej?
Det är en fråga för SCA generellt sett. Men det är klart att det är negativt för oss, det begränsar utökningsmöjligheterna, säger Jerry Larsson.
Finns det risk att Tunadal försvinner om man inte får expandera?
Jag vill inte kommentera det så drastiskt. Men det försämrar för oss långsiktigt. Det är en konkurrensutsatt bransch.
SCA timber äger sju sågverk och är näst störst i Sverige, ändå producerar man bara 1,5-2 procent av marknadsutbudet i Europa.
Vi är en liten spelare om man tittar på volymen. Det byggs nytt i lågkostnadsländer som Rumänien och Tjeckien, även i Tyskland bygger man nytt som är större än de 600 000 kubik som vi fått, säger Jerry Larsson.

Mer läsning

Annons