Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals inom vården har inte fått sin lön – på flera månader

/
  • Vårdförbundsordförande Maria Bäckman tycker att det minsta man kan begära är att få betalt för sitt arbete.
  • 25 narkossjuksköterskor lämnar sjukhuset under hösten, för några är problemen med Heroma är en av anledningarna.
  • – Skulle vi vara lika kompetenta som de som gjorde upphandlingen av Heroma skulle det ha dött fem till sex personer i veckan, säger Oskar Melkar, narkossjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet.

Lönesystemet som landstinget gick över till i februari fungerar dåligt.
Det handlar om ett antal tusen anställda som inte fått ut den lön de ska ha.
I juni hade facken möte med ansvariga och krävde kompensation för de drabbade. Svaret blev nej och beskedet var att systemet fungerade nu – men det var inte sant.

Annons

– Vi har haft flera samtal från personal som varit rätt desperata, säger Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Det som inte fungerar är när det blir schemaändringar. Och jourer, beredskap, extra pass och övertid är vanliga företeelser inom vården.

– Personal blir ju dessutom utkommenderad under ledig tid. De jobbar hårt under dåliga arbetsförhållanden och låg lön. När de sedan inte ens får betalt blir det spiken i kistan.

Det handlar om undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. I juni var det upprorsstämning bland medlemmarna och de var beredda att polisanmäla landstinget för bedrägeri för förlorade inkomster.

Maria Bäckman har träffat på dem som klarat sig fast de inte fått ut 10 000 kronor, medan det varit katastrof för andra när 1 200 kronor uteblivit.

– I juni var det flera tusen som var drabbade och det lär ju inte ha blivit bättre under semestrarna.

Omfattningen av ärendena blev så hög att lönekansliet inte längre kunde ta samtalen så nu får personalen göra skriftliga anmälningar till landstingets it-avdelning.

– Det eskalerade under hela våren men det tog tid innan vi fick ett möte med ansvariga. Då krävde vi extra ränta för fördröjningen av utbetalningarna men fick nej.

Och det pyr bland personalen.

– Skulle vi vara lika inkompetenta som de som gjorde upphandlingen av Heroma skulle det ha dött fem till sex personer i veckan, säger Oskar Melkar, narkossjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet.

Problemet med lönesystemet är att den övertid, beredskap och jour som skrivs in försvinner i systemet.

– Av lönebeskedet går det inte att läsa ut vad man fått betalt för, det man ser är att man får mindre betalt än förut.

Allt redovisas i en klumpsumma för hela perioden, tidigare gick det att utläsa dag för dag vilken ersättning som utgått.

– Det var fel att införa lönesystemet från en dag till en annan utan testkörning. De konsulter som togs in kunde inte lära ut det heller.

Oskar Melkar hör till gruppen narkossjuksköterskor som har sagt upp sig.

– Flera av dem som har sagt upp sig säger att Heroma är en av anledningarna.

I oktober har de sista av dem försvunnit från sjukhuset, förhoppningar har funnits att landstinget skulle vilja förhandla men så har inte varit fallet.

– Vi är fortfarande öppna för dialog. Men nu är det flera som har fått jobb och landstinget väljer hellre tillfälliga och dyrare lösningar.

Läs också: Fortsatta problem med lönerna även i juli.

Mer läsning

Annons