Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals Sundsvallsnamn mot sprututbyte

/
  • – Att ge narkomaner nya sprutor är ungefär som att ge en kofot till en tjuv eller en kvarting till en alkoholist, säger Eva Lohman (m) i Sundsvall.

Folkhälsominister Morgan Johansson ska få 3 500 namnunderskrifter från Sundsvallsområdet på sitt bord. Bakom ligger nätverket Vileda, som protesterar mot sprututbyte. Moderatpolitikern Eva Lohman är en av två representanter som sköter uppvaktningen.

Annons
En rad organisationer har samarbetat om att samla in namn. Nätverket Vileda, som vill förebygga droganvändning, förbereder nu uppvaktningen.
Bakgrunden är ett förslag från regeringens narkotikasamordnare Björn Fries. Det innebär bland annat att det kontroversiella försöket i Malmö och Lund med att ge rena sprutor till narkomaner ska permanentas och spridas till övriga kommuner i landet.
Att ge narkomaner nya sprutor är ungefär som att ge en kofot till en tjuv eller en kvarting till en alkoholist, säger Eva Lohman.
Miljöpartisten Inger Paulsson, även hon engagerad i Vileda, pekar på dåliga erfarenheter av sprututbyte.
Det finns inget belägg för att smittspridningen har minskat i skåne efter försöket, säger hon.
Namnunderskrifterna har framförallt samlats in vid Viledas torgmöten.
Vi hoppas på att de ska hjälpa oss, säger Gun Sundin, som tillsammans med Eva Lohman ska representera Vileda i Stockholm.
Det är fortfarande oklart när uppvaktningen kan se. Initiativtagarna hoppas att det blir senast i mitten av december.

Mer läsning

Annons