Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Erik Lövgren (S): "Det är ingen som vill kasta ut dem"

Landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren (S) står fast vid att majoriteten i landstinget vill begränsa vinstuttaget för de privata vårdföretagen i primärvården.
Samtidigt säger han att "det är ingen som vill kasta ut företagen"

Annons

Sundsvalls Tidning och Allehanda har gemensamt granskat vinstuttagen inom primärvården. Och att den politiska majoriteten i landstinget vill begränsa vinstuttagen har seglat upp som kanske den hetaste politiska landstingsfrågan.

Läs också: Privat primärvård ger ägarna miljoner

Varför vill du begränsa vinstuttaget i primärvården i Västernorrland?

– Frågan är mycket större än så. Det här gäller inte bara Västernorrland utan det här är en riksintressant fråga att kunna balansera upp det som har skett sedan 90- och 2000-talet. Och sen är det landstingsfullmäktige som har gett oss uppdraget och det finns i vår landstingsplan, säger Erik Lövgren.

Hur kommer det sig att de privata företagen i primärvården gjorde vinster på nästan 100 miljoner under de senaste fyra åren medan landstingets primärvård gick back med ungefär lika mycket under samma tid?

– Jag har inte svaret på det och det är tråkigt att det är så. Det förvaltningen däremot visat är att vi har omställningskostnader och inte hinner säga upp personal så fort som vi behöver, för det är ju kommunicerande kärl. Det finns ju inte fler patienter för att det öppnar upp fler vårdcentraler, säger Lövgren.

Hur ser du på att de privata vårdcentralerna delat ut drygt 20 miljoner i aktieutdelning de senaste fyra åren i Västernorrland?

– De har verkat inom ett regelverk och de har gjort ett bra jobb så det är väl rimligt att de tar ut vinst på det sättet. Vi vill se till att man på något sätt begränsar vinstuttaget och det är det som är frågan nu, men fram till nu har de gjort allt efter ett regelverk så jag kan inte kritisera dem på något sätt.

Hur kan man konstruera ett sånt här vinsttak, hur mycket vinst är rimligt att ta ut?

– Ja, det är jättespännande och det är den frågan som är själva nyckeln. Det finns exempel, till exempel Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). De jobbar med påslag, alltså vinstutrymmet för läkemedelsföretagen när de ska sälja via apotek. Då sitter staten och berättar hur mycket man ska få tjäna på varje paket piller, säger Lövgren.

Varför lyckas de privata vårdcentralerna rekrytera läkare så mycket bättre än landstinget?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte svaret på det. Kan kanske vara att dels så är det i regel läkare som själva driver verksamheten och då har man redan rekryterat när man själva är där, men jag har inte svaret på det.

Borde inte landstinget vara mer rädda om de privata vårdföretagarna?

– Jo, men det är ingen som vill kasta ut dem. Vi säger att vi ska bibehålla valfriheten, säger Lövgren.

Blir det något vinsttak i Västernorrland?

– Man får väl hoppas. Vi har ju sagt att vi ska försöka.

Finns det inte en risk att om ni begränsar vinstuttaget så tar man i stället ut pengarna via höga löner?

– Jo, självfallet är det så. Men å andra sidan, när vi från vårt parti och majoriteten i vårt län försöker vrida tillbaka ett system som vi tycker har gått för långt så hittar du inte den perfekta lösningen på en gång. Men det är klart att det finns en risk, självklart, säger Erik Lövgren.

Mer läsning