Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Friskolornas elever ska bort från Navet

/
  • Niklas Modig.

Polisen ska hålla extra koll på eleverna på friskolorna i Stenstan.
Syftet är att hålla borta barn och ungdomar från droger och mindre lämpliga miljöer som Navet.
– Stenstan är deras skolgård, säger Niklas Modig vid polisen.

Annons

Polisen har ökat bevakningen med patrullerande poliser i Stenstan den senaste månaden, som en del i ett trygghetsskapande projekt. Ett av uppdragen för poliserna är att kontinuerligt besöka de många friskolorna som trängs i centrum och prata med skolbarnen och ungdomarna.

– Vi ska ägna oss åt uppsökande verksamhet och bli ett naturligt inslag på skolorna, säger Tomas Åslund, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

En av anledningarna är att många elever hänger på stan på sina raster och håltimmar. De har nära till Navet och andra miljöer som är mindre lämpade för skolbarn, med missbrukare och narkotikahandel.

– Många barn och ungdomar drar sig ner dit för att de tycker att det är spännande. Det är mycket folk i rörelse och det händer grejer. Men samtidigt så kommer man ju lätt i kontakt med droger och alkohol, och kanske får lite dåliga influenser, säger Niklas Modig, tillförordnad gruppchef och en av poliserna som besöker friskolorna.

Problemet är att många friskolor är trångbodda. Eleverna har inga skolgårdar, matsalar och begränsat med ställen att vara på under rasterna. Risken är att många driver runt i centrum i stället.

– Eftersom de inte har några matsalar skickas de ut på stan med matkuponger till lunch. De äter kanske på McDonalds eller Subway och sedan blir de kvar ute. Stenstan blir deras skolgård, men utan närvarande skolpersonal.

De patrullerande poliserna försöker ha koll på eleverna. De kan inte förbjuda dem att hänga på Navet, men söker upp dem på skolan och på gatorna för att prata, hjälpa till om det uppstår problem och för att informera om riskerna med vissa miljöer och umgängeskretsar i centrum.

Polisen ser gärna mer samarbete med friskolorna. I den trygghetsgrupp som polisen startat i samarbete med kommunen och en rad andra aktörer i Stenstan, ingår bara en friskola; NTI-gymnasiet som har sina lokaler på Kyrkogatan.

– Men vi har en stående inbjudan till de andra friskolorna att också gå med i trygghetsgruppen. Vi samarbetar gärna med dem om det här. Friskolorna har säkert många idéer och bra lösningar, säger Niklas Modig.

Mer läsning