Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kameran som är polisens nya vapen

/

Här är polisens nya kamera som själv hittar bilar som kör olagligt.
I vår tas systemet i bruk i Sundsvall och nu utrustas flera polisbilar.
– Det är väldigt effektivt sätt att stoppa brott, säger Stefan Westerlund, trafikpolisen region nord i Sundsvall.

Annons

I vår får polisen i Sundsvall helt andra möjligheter att stoppa fordon som är efterlysta eller belagda med körförbud. Då tas ett helt nytt system i bruk som snabbt själv kontrollerar fordonen i trafiken och som sedan signalerar att något är fel.

– Jag har testat systemet och det var imponerande att det på bara sekunder kan de ge svar. Det blir väldigt spännande att se om vi ertappar fler, säger Stefan Westerlund.

ANPR är en speciell teknik som går ut på att systemet själv automatisk läser av nummerplåtarna. En kamera fotar av registreringsskyltarna och därefter kontrollerar dessa mot vägtrafikregistret samt registret för efterlysta fordon. Är något fel dyker ett meddelande snabbt upp och polisen kan ingripa.

– Det här kommer att hjälpa oss väldigt mycket. Tidigare fick vi kontrollera bilarna manuellt med hjälp av anrop till ledningscentral vilket tog en hel del tid och var inte lika effektivt. Vi missade säkert många bilar, säger Stefan Westerlund.

2010 stod det klart att kontrollmärkena på bilarnas nummerplåtar skulle bort. Detta gjorde att polisen fick svårare att upptäcka bilar med körförbud.

– Kontrollmärket var ett kvitto på att allt var okej och förändringen gjorde det krångligare. Nu får vi ett nytt hjälpmedel, säger Westerlund.

Det nya systemet kommer att installeras i 100 bilar runt om i landet varav fem i Sundsvall.

– Vi ligger i startgroparna och har satt in det i tre bilar redan. Men sedan ska personalen utbildas i tekniken och därefter kommer vi att börja använda det någon gång i vår, säger han.

Hur många bilar i Sundsvall utrustas med ANPR?

– Fyra hittills, men sedan är det klart att vi kommer att få en femte också.

Den nya tekniken kostar 70 000 kronor att montera i bilarna för Sundsvalls ligger den totala kostnaden på 350 000 kronor i det här skedet.

– Beroende på att vi tvingas eftermontera i bilarna så blir det ganska dyrt. Det kommer att bli billigare att sätta in dem när bilarna är ny, säger Westerlund.

Tror du att ni kommer att ha den här tekniken i alla bilar?

– Kanske inte i varje bil. Men med tiden kommer det säkert att hamna i fler bilar. Vår vision är att förbättra trafiksäkerheten och hitta bristfälliga bilar.

Mer läsning