Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Nu rustas Sidsjön – för cyklisterna

/
  • Projektledaren Lars Fahlberg ser fram emot ombygganden av spåret kring Sidsjön.
  • En ny handikappanpassad väg ska dras från Fagerdalsparken, under bron och fram till parkeringen och nuvarande springspår vid Sidsjön.
  • Nuvarnde spår ska breddas för att även cyklar ska få plats. Lars Fahlberg på Sundsvalls kommun är projektledare.

Sidsjöspåret ska göras om.
En ny grusväg bredvid det gamla spåret ska anläggas – för cyklister.
– Vi vill minska konflikter som kan uppstå mellan cyklister och gående. De kan lätt uppstå här, säger Lars Fahlberg, projektledare.

Annons

Kommunen är inne på andra året av tre i sin utvecklingsplan över att förbättra Sidsjöområdet.

I fjol handlade det om att bygga en ny barnbacke och meningen var att en ny skidlift skulle sättas upp. Men upphandlingen överklagades och inte förrän till nästa säsong kommer den nya liften att vara klar.

Nu riktas insatserna in på att hitta förbättringar kring Sidsjöspåret och en nyhet är att det kommer att bli tillåtet att cykla i höst när det är klart. Den del av spåret som är skidspår under vintern kommer att grusas och anpassas för cyklisterna.

– Det är cykelförbud runt Sidsjön och det är något som vi kommer att ändra på. Vi vill ju att fler rör sig i det här området och det här kommer att bli bra, säger Lars "Fabbe" Fahlberg.

Är det många som bryter mot förbudet?

– Nej, inte speciellt många. Runt Sidsjön flanerar man i stället.

För att göra det ännu tydligare kommer en markering att anläggas mellan cykelspåret och gångvägen.

– Det ska vara en tydlig anvisning och när det är klart så vill vi att det ska skyltas upp vad som är cykelväg och var gående kan vara, säger Lars Fahlberg.

Årets insatser i Sidsjöområdet är planerade att starta i sommar och förhoppningen är att det ska vara klart någon gång i höst. En annan nyhet med Sidsjön är att det kommer att byggas en ny anslutning som binder samman Fagerdalsparken och Sidsjöområdet.

– Det har varit ett systemfel att detta inte gjorts tidigare. Det här kommer att göra det här området ännu bättre och vägen kommer att vara anpassade för funktionsnedsatta, säger Fahlberg.

Totalt handlar det om en 160 meter lång grusad väg som kommer att ansluta vid gångvägen i Fagerdal för att sedan gå under bron vid Pavaljongvägen och sedan ansluta till Sidsjöspåret.

Mer läsning