Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Petter om vägen till karriären

/
  • Petter föreläste under torsdagen för 100-talet studenter och gymnasieelever.
  • Roliga, levande exempel fick publiken att skratta.
  • Petter Askergren, rappare, artist och författare.

Han ville lära sig nya ord – då öppnade han en bok.
Artisten Petter väver alltid in litteratur i sin musik.

Annons

Studenter och gymnasieelever i Sundsvall var inbjudna till torsdagens föreläsning på Mittuniversitetet – med rapparen Petter Askergren.

Hans intresse för läsning väcktes genom musiken, när han började använda böcker som inspiration till sina låtar.

– För mig handlar det väldigt mycket om när text blir meningsfull, det är då det klickar till. Jag behövde lära mig nya ord för att kunna uttrycka mig på en viss nivå som jag kände att jag behövde göra, säger Petter.

Han läste upp sina gymnasiebetyg på Komvux och är kritisk till att den möjligheten längre inte finns. För många försvinner en andra chans i livet, menar artisten.

– Folk som kanske växer upp under turbulenta förhållanden eller har det jobbigt kommer ha extremt mycket problem att klara sig i samhället.

Petter tycker heller inte att en 15-åring ska tvingas välja en inriktad gymnasieutbildning.

– Är det inte bättre att vi har en bred allmänbildningsutbildning i stället i några år och sedan väljer man väg därefter? undrar han.

Hans föreläsning är ett led i Mittuniversitets arbete som vill inspirera till humanistiska studier i Sundsvall.

– Det kommande året kommer vi att satsa närmare en miljon på särskilda samverkansprojekt, framför allt i närområdet i Sundsvall. Humaniora är en ny spelare på orten, säger Jonas Harvard, avdelningschef humaniora.

Tidigare har kurser på området främst getts på campus i Härnösand.

– Petter är en otroligt stark talesperson för språk, läsning och kultur. Förhoppningen är att han kan inspirera studenter, säger Jonas Harvard.

Han kan se tydliga kopplingar mellan Petters syn på litteratur och ett forskningsprojekt som just nu pågår på universitetet, om att läsning kan bidra till psykisk hälsa hos unga.

Mer läsning