Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Specialbåten som ska rädda liv

/

Den mäter 3,6 meter, har en motorkapacitet på 110 hästar och kostar 300 000 kronor.
Rescuerunner är räddningstjänstens nya specialbåt för att rädda nödställda.
– Det här är ett riktigt bra verktyg som vi länge haft ett behov av, säger Henrik Kerfstedt, brandman hos räddningstjänsten i Medelpad.

Annons

Den specialbyggda räddningsskotern är utvecklad för att snabbt rädda nödställda människor i vatten. Den klarar av att ta sig till svåråtkomliga områden och är byggd för att hantera tuff sjö.

Sedan en tid tillbaka finns den nu i Medelpad hos Räddningstjänsten.

– Det handlar om ett smidigt verktyg, den är väldigt effektiv och man får en bra överblick, säger Henrik Kerfstedt.

Vad har den för fördelar mot era tidigare båtar?

– Den går fort att lägga den i vattnet och den hjälper oss att snabbt komma ut till nödställda trots svåra förhållanden. Just den tidsvinsten är jätteviktig för oss. Tack vare att den inte är så djupgående så tar den oss även in på väldigt grunda områden.

Hur är den att köra?

– Den är lättmanövrerad och lättare att köra än en båt.

Vid en räddningsinsats med en människa i vattnet girar föraren kring den nödställde för att snabbt få upp personen på aktern och till land. Något som brandmännen Henrik Kerfstedt och Peter Öhlen demonstrerade.

– Det går ganska lätt att få upp personen i båten, säger Peter Öhlén, brandman på Räddningstjänsten som fick ligga i vattnet och bli räddad vid demonstrationen.

Förutom vid drunkningstillbud så finns det mer användning för skotern.

– Vi kan använda den att lägga ut läns vid oljespill, det går att bogsera båtar, olika former av transporter och undsättningen av personer, säger Kerfstedt.

Båten kan även söka efter personer i mörker då det finns en lampa under den.

Räddningstjänsten planerar även att utveckla räddningsskotern ytterligare med en sonarutrustning.

– Vi kommer att titta på en sådan utrustning och den kostar någonstans mellan 80 000 och 90 000 kronor. Det skulle underlätta mycket för ytlivräddarna och vi skulle kunna söka genom grumliga vatten, säger Tony Åhlund, insatsledare på Räddningstjänsten.

Mer läsning