Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Testar metoder – för att rädda bron

/

Här testas metoderna som ska rädda Sundsvallsbron.
– Om testerna faller väl ut så är de här två hetast, säger Magnus Borgström, projektledare vid Trafikverket.
Misslyckas de kommer det att krävas betydligt dyrare åtgärder.

Annons

Läs också: Sundsvallsbron saknar rostskydd

Det var i februari som det blev känt att Sundsvallsbrons brostöd var utsatta för en rostattack vilket gjorde att sponten på brostöden rostade i högre fart än vad som beräknats. Nu genomförs en rad tester och dykningar ute i Sundsvallsfjärden för att hitta rätt åtgärder.

– De två metoder vi inriktar oss på är nog de två billigaste och nu vill vi se att de fungerar. Det vet vi att de övriga gör, men det handlar om helt andra pengar och de kommer även att ta längre tid att genomföra, säger Magnus Borgström.

Den första av testmetoderna är katodiskt skydd och den går ut på att spänning kopplas till sponten. Genom att ändra elektrodpotentialen blir metallen immun och rostangreppet stoppas.

– Det är en beprövad modell inom fartyg och oljeverksamhet. Men vad jag vet har den inte gjorts norr om Gävle och här är vattnet ännu mer bräckt. Däremot är jag ganska säker på att det fungerar även här, säger korrosionsexperten Bertil Sandberg på Swerea Kimab.

Den andra är inkapsling vilket innebär att en att speciell huv av plast eller plåt täcker hela stålsponten. Vattnet stängs in och då tillförs inte syre och sulfat vilket ska stoppa angreppet.

– Det skulle göra att vi stänger ute bakterien och stoppar möjligheten till näring. I och med detta slutar det att rosta, säger Sandberg.

Dykaren Mikael Tornhav utförde en rad jobb vid det här tillfället.

– Det är mycket rost på sponten, men samtidigt är det aggressivt vatten här. Nu ska vi sätta upp plasten och sedan sätta dit strömkablarna för så vi kan genomföra testerna, säger han.

Skulle inte dessa metoder fungera kommer det att handla om betydligt dyrare åtgärder. Då kan det bli aktuellt med målning, aluminiumsprutning eller betong-ingjutning.

– Då kommer vi att tvingas att slå upp en spont utanför brostöden och torrlänga dessa när vi genomför behandlingen, säger Magnus Borgström.

Hur mycket pengar handlar det om?

– I dagsläget har vi inte gjort några kostnadskalkyler utan vill i första hand veta vad som fungerar. Själva utredningsarbetet ligger på 5-10 miljoner.

Se också: TV: Sundsvallsbron utsmyckas – för 23 miljoner kronor

Mer läsning