Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Äntligen Eid al-fitr – men det finns regler även för den

/

Muslimerna har inga högtider utöver Eid al-Fitr och Eid al-Adhaa. För första gången var ST med i en moské under Eid al-fitrfesten som muslimerna bryter ramadanfastan med.

Annons

Vad innebär Eid al-fitr?

– Det är förbjudet att fasta den dagen och på offerdagen på lördag. Regeln säger att man ska äta ett udda antal dadlar och dricka te eller kaffe innan man går och ber, säger Ahamad Al daia.

Eidbönen börjar när solen har stigit upp över ett spjuts höjd. Den börjar med Takbeer, ett helgande av Allah som upprepas sju gånger i den första rak'ahn och fem gånger i den andra. Koranen ska reciteras efter båda. En av reglerna för Eid är att bönen ska komma innan khutbahn, där imamen har en betraktelse över tillvaron. Några av de lärda säger att Eidbönerna är obligatoriska och andra att villkoren för Eidbön är samma som villkoren för fredagsbön.

– Eid Al-fitr kommer återigen i en tid av stora prövningar och utmaningar både lokalt och internationellt, därför ber vi Allah att underlätta, stärka och skänka oss tålamod, mod och engagemang att fortsätta med vårt uppdrag att göra världen till en bättre plats för alla människor, säger Majed Ghnifida från Libyen.

– Eid al-fitr kan närmast jämföras med det kristna julfriandet. Under Eid ska vi fira, uttrycka och sprida glädje till alla i vår närhet, säger Dib Azaizi från Syrien.

– Dagen innan infaller Zakat al-fitr, en obligatorisk välgörenhet som varje muslim bidrar med i slutet av ramadanmånaden. För varje muslim, gammal som ung, man som kvinna är seden att vi skänker pengar till fattiga människor i Sverige eller övriga världen.

Bland annat på eid-dagarna brukar människor gå till bönen en väg och gå tillbaka en annan för att under en lång tid befinna sig under Allahs blick.

Imamen tog upp att Eid al-fitr kommer i en tid av stor oro runtom i världen, vilket gör det svårare att fira utan att tänka på utsatta syskon och medmänniskor i världens alla hörn.

Mer läsning