Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Bjöd in till sista dagen på fäboden

/
  • Syskonen Leo och Sofia Phillips och kusinen Thilde Asplund provade att blåsa i näverluren.
  • Lötsöndag på Norra bergets fäbodvall.
  • Korna råmade i hagen och hälsade besökarna välkomna när det var dags för säsongens sista dag på Norra bergets fäbodvall. Fäbodstintorna hade dukat upp hemmagjorda läckerheter och bjöd in besökarna till en klassisk lötsöndag.
  • Elmy Tegström tyckte om att träffa getterna i klapphagen.
  • Syskonen Leo och Sofia Phillips och deras kusiner Thilde och Wille Asplund städade inne i ett av husen på fäbodvallen.
  • Syskonen Leo och Sofia Phillips och kusinen Thilde Asplund provade att blåsa i näverluren.

Korna råmade i hagen och hälsade besökarna välkomna när det var dags för säsongens sista dag på Norra bergets fäbodvall. Fäbodstintorna hade dukat upp hemmagjorda läckerheter och bjöd in besökarna till en klassisk lötsöndag.

Annons

På fäbodvallen på Norra berget känns det som att tiden står stilla. Här kokas det kaffe över öppen eld och kärnas smör från grunden samtidigt som fäbodstintorna tillverkar ostar från mjölken som djuren i hagarna tillhandahåller. Kanske är det just av den anledningen, att det känns så långt ifrån vår annars stressiga värld, som fäbodvallen är ett sådant populärt turistmål.

Under helgen avslutades säsongen med en traditionell lötsöndag där besökarna fick ta del av en fest inspirerad från forna tider.

– Vi har dukat upp med hemmagjort smör och olika ostar som besökarna får provsmaka. Dessutom så kommer vi berätta historier om gammal folktro, säger fäbodstintan Albertina Melander.

De flesta av besökarna tillhörde den yngre generationen, den som är van att teknikens under finns i varje hörn. Kusinerna Thilde Asplund och Sofia Phillips var två av besökarna som uppskattade att se hur en dag på fäbodvallen kunde se ut.

– Vi brukar vara här varje sommar, säger Thilde.

– Det är coolt att se hur de levde förr. Jag gillar gamla saker, naturen och skogen, säger Sofia.

Mer läsning