Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: De byggde lekpark av Ivars fallna träd

/
  • Simon Meurling från Naturskolan inviger den pedagogiska rörelseparken på S:t Olofsolan.
  • Simon Meurling på Naturskolan invigningstalar i lä fö en flammande eld.
  • S:t Olofskolan elever stormade in på den nya rörelseparken.
  • Naturskolan har skapat en unik rörelsepark på S:t Olofskolan.

Med en eldsprakande öppning invigdes S:t Olofsskolans nya lekpark. En unik pedagogisk rörelsepark som Naturskolan skapat av träd som stormen Ivar fällde.

Annons

S:t Olofskolan i Sundsvall har rörelse som ett projektarbete under kommande läsår och lagom till det invigdes en ny rörelselekpark på skolgården under fredagen.

– Det är en helt lokalproducerad lekpark som vi på Naturskolan Kom Ut har byggt här. När stormen Ivar härjade för några år sedan föll mycket träd på Södra berget och det är det virket som vi har använt för att bygga lekparken, berättar Simon Meurling från Naturskolan.

Den nya parken har flera syften och användningsområden enligt byggarna.

– Dels är den öppen för spontan rörelseaktivitet men skolans lärare ska också kunna gå hit med sina elevgrupper och genomföra pedagogisk verksamhet. Vi har byggt in olika ämnen i lekparkens stationer, mycket lokalhistoria men det finns också matematik, svenska och diverse olika saker, säger Simon Meurling, och visar på både bokstäver och siffror som är inskurna i trästammar i parken.

Det var många förväntansfull barn som hade samlats inför invigningen. Parken som har byggts upp under den senaste månaden, trots att regn och oväder gjort arbetet tyngre än planerat, är ett pilotprojekt. Det finns planer att bygga flera rörelseparker om verksamheten blir lyckad. Virke finns det gott om kvar uppe på Södra berget.

– Det är jättekul att vi har fått en ny lekpark här på skolan, ropar Mahar Jalilati och hennes kompis Lidja Gebre, som balanserar uppe på en av träkonstruktionerna.

Naturskolan är en resursenhet som bedriver pedagogisk verksamhet, med inriktning mot friluftsliv, rörelse och hälsa, för skolelever i alla åldrar i Sundsvalls kommun.

Parken är skapad i första hand för S:t Olofsolans skolans elever men är givetvis öppen för alla som vill balansera, hänga och göra en och annan back-flip.

– Det är en offentlig plats och vi hoppas att många vill använda den, säger Simon Meurling.

Mer läsning