Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Gruvbolaget har hyresskuld på kvarts miljon

/
  • Litiumborrprover i Järkvissle.

Företaget som letar efter litium i Järkvissle har hyresskulder på en kvarts miljon kronor för huset de hyr.
Ärendet har lämnats över till Kronofogden.
Ett trumfkort för hyresvärden är att flera ton med borrprover ligger kvar i ett uthus i Järkvissle.

Annons

Martin Hedberg är en meteorolog bosatt i Stockholm, som har hyrt ut en stor fastighet i Västanå utanför Järkvissle till bolaget Providence Lithium Resources AB.

Vi har tidigare berättat om bolaget som letar efter den attraktiva alkalimetallen litium. Företaget har en svensk vd med Tord Henriksson, men en indisk ägare och finansiär i form av företagets ordförande Dalpat Raj Bhandari. Ett gäng geologer från Indien bodde i huset i Järkvissle medan man genomförde provborrningarna under 2013.

– Och de är fortsatt intresserade av att söka efter litium, men när jag skickar mina fakturor så betalar de inte, säger Martin Hedberg.

Efter aktiv prospektering under hösten 2013 har verksamheten nu legat på is i snart två år. Så sent som i februari 2015 förnyades ett av undersökningstillstånden för "Järkvissle nr 3", vilket ändå signalerar om fortsatt intresse.

– De säger att de ska betala, men det händer ingenting. Det kommer inga pengar. Då skickar man en ny påminnelse och man får motsvarande svar och ingenting händer, säger Martin Hedberg.

Han berättar att enligt Dalpat Raj Bhandari så har företaget hittills investerat cirka fyra miljoner dollar (35 miljoner kronor) för att leta efter litium i Järkvissle. Hyran för bostaden sattes till 3 000 dollar när arbetslaget är på plats och 1 500 dollar när man inte är där. Det handlar om en stor villa på 300 kvadratmeter med garage och verkstad där alla fem i arbetslaget kan bo.

De obetalda hyresräkningarna för 20 månader har nu tickat upp i 255 000 kronor och Kronofogdemyndigheten har fått ansökningar om betalningsförelägganden.

Men i ett av uthusen ligger tonvis med borrprover som det alltså kostat mångmiljonbelopp att få upp ur berget.

– Folk har sagt att jag borde blockera ingången så att de inte kommer åt borrproverna, men det är ju inte mina grejer. Det är en sak för Kronofogden att fatta beslut om, säger Hedberg.

Men det är ett trumfkort?

– Det är absolut ett trumfkort. Men borrproverna väger ju flera ton så det tar tid och man behöver maskiner för att flytta på dem, säger Martin Hedberg.

Överlag är det ändå svårt att förstå hur företaget resonerar.

– Jag tror de chansar lite grand. De är inte intresserade av att betala mer än de behöver. Men det är inte särskilt strategiskt smart, säger Martin Hedberg.

Mer läsning