Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Integration i nytt perspektiv med Bredsandgruppen

/
  • Abdullrhaman Farah, Obwakasson William, Elin Detlefsen och Abdi Moalin.
  • Bredsandsgruppen har spelat tillsammans i sju månader.
  • Elin Detlefsen trivs med projektet.
  • Abdullrhaman Farah, Abdi Moalin och Abdi Moalin.

Bredsandgruppen är en somali-svensk grupp som spelar traditionell musik från Somalia med instrument från Mellanöstern.

Annons

Bredsandgruppen belyser integration som begrepp.

– Vi är fyra stycken som spelar tillsammans sedan sju månader. Vi träffades i Bredsands skola där jag jobbar som hemspråklärare och Elin Detlefsen är musiklärare. En dag frågade jag Elin om hon var intresserad av att sjunga på somaliska, säger Abdi Moalin.

Han anser att vi behöver lyfta fram integrationens uppbyggda begränsningar, som benar ut i outtalade maktförhållanden, och frågar efter integrationsperspektiv som omfattar hela samhället.

– I Bredsands skola har vi under fritiden ett projekt där elever börjar sjunga på olika språk, till exempel arabiska, svenska och somaliska. Vi försöker att ta med andra språk eftersom en som klarar att lära sig somaliska eller arabiska kan klara vad som helst, säger Abdi Moalin.

De började med fem elever, sedan gick det snabbt till att många ville lära sig att sjunga på andra språk. Undervisningen är gratis eftersom projektet inte har några bidrag i form av pengar.

Elin Detlefsen trivs bra med Bredsandgruppen.

– Jag tyckte att det somaliska språket var förvånansvärt enkelt. Vissa ord kanske var mycket svårare att uttala, men jag tyckte att det föll sig väldigt naturligt att sjunga på somaliska faktiskt.

När hon jämför med svenska känner hon att det flyter på ungefär samma sätt.

– Det var nästan lättare att glömma en svensk rad än en somalisk rad. Jag känner att det är väldigt bra och vi kommer att fortsätta sjunga på olika språk, säger Elin Detlefsen.

Abdi Moalin berättar att Obwakasson William är en känd dj från Kenya som planerar att flytta till Sundsvall framöver. Han trivs här och vill komma och spela med Bredsandgruppen snart.

Mer läsning