Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Operationen som kostar 380 miljoner kronor

/
  • – Ny teknik kräver yta och dagens operationssalar är alldeles för små, säger Jonas Rudenstam, verksamhetschef för operationscentrum i Sundsvall, här flankerad av Jan Bergqvist, enhetschef på Landstingsfastigheter, samt Hans Axelsson, fastighetschef på Landstingsfastigheter.
  • Jonas Rudenstam, verksamhetschef för operationscentrum i Sundsvall.

380 miljoner kronor beräknas den gigantiska operation kosta som ska ge Sundsvalls sjukhus nya operationssalar.
Sedan sjukhuset invigdes för 40 år sedan är det här det största projektet någonsin.

Annons

De tre männen står på asfalten på baksidan utanför Sundsvalls sjukhus på just den plats när man nu under hösten ska dra igång bygget av totalt 14 nya operationssalar. Dels ska man göra en tillbyggnad på cirka 5 000 kvadratmeter i tre våningsplan, dels ska man bygga om cirka 8 100 kvadratmeter.

– Det här känns väldigt bra. Vi kommer att kunna leva upp till de krav som finns för den operativa verksamheten och även kunna ta höjd för framtiden, säger Jonas Rudenstam, verksamhetschef för operationscentrum i Sundsvall.

Kraven på förnyelse av operationssalar har varit aktuella under mer än tio års tid. På grund av arbetsmiljö och patientsäkerhet har man nu nått ett akut läge där man tvingas agera. Brister i brandskydd, ventilation och logistik är andra aspekter. Just den tekniska utvecklingen gör att dagens salar på cirka 45 kvadratmeter helt enkelt är för små och i stället ska man nu bygga operationssalar på cirka 70 kvadratmeter. Trångboddheten gör det svårt för att förflytta sig i salen.

Ibland kan operationspersonal till och med tvingas gå ut genom en dörr och in genom en annan för att komma till patientens andra sida.

– Så ser verkligheten ut i de extrema fallen och det säger sig självt att det naturligtvis inte är bra. Vi vill ju inte öppna dörrar till operationssalar av hygieniska skäl, säger Jonas Rudenstam.

Projektet kommer även innebära att man får en ny sterilcentral, en ny uppvakningsavdelning samt en större dagvårdsavdelning.

Gävle har nyligen byggt nya operationssalar, men där valde man att bygga en helt ny byggnad. Sundsvall väljer i stället att både bygga nytt och bygga om, samtidigt som man stannar kvar på den strategiska plats där operationssalarna redan befinner sig.

– Sundsvalls sjukhus byggdes med en väldigt god och genomtänkt grundstruktur. Det är fascinerande att se hur väl den strukturen har fungerat genom åren och än i dag fungerar. Det förklarar varför operation placerades där och varför det fortfarande är rätt att placera den där, säger Hans Axelsson, fastighetschef vid Landstingsfastigheter.

Redan i dag ligger man optimalt placerat med närhet till akuten, förlossningen, iva, sterilcentralen och vårdavdelningar.

– Det handlar om att man lägger de akuta verksamheterna så nära varandra som möjligt, eftersom de är i beroendeställning, säger Jonas Rudenstam.

En annan aspekt är att sjukhuset under en längre tid haft brist på vårdpersonal, framför allt sjuksköterskor, vilket gjort att man ofta tvingats ställa in operationer.

Kan det bli så att ni i slutändan står med toppmoderna och extremt dyra operationssalar som ni ändå inte kan bemanna?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi bygger ju för det behov som finns för den operativa verksamheten, säger Rudenstam.

Med byggstart till hösten hoppas man bli klar under första halvåret av 2018.

Rekab Entreprenad blir huvudentreprenör för byggprojektet som kommer bli ett av de absolut största i regionen de närmaste åren, vilket givetvis även kommer att generera många arbetstillfällen.

Läs mer:

Landstingets nya besparingar – ST har den hemliga listan

Fler patienter inga problem för Sundsvalls BB

Granskning avslöjar: 40 landstingschefer har bisysslor

Patienter ska skickas hem tidigare – så ska landstinget spara pengar

Mer läsning