Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Satsar på att få fler killar i konståkningen

/

Sundsvalls konståkningsklubb tar till ett nytt grepp för att få in fler killar i sporten.
Särskilda killgrupper är deras nya recept.
– Vi fick bra gensvar direkt, säger klubbens ordförande Lotten Törnell.

Annons

Under många år har det varit ett fåtal killar som ägnat sig åt konståkning. En av dem är 16-årige Safir Sabanac som stundtals känt sig lite ensam som kille.

– När jag var runt 12–13 år så var det lite jobbigt med hockeykillarna men nu bryr jag mig inte så mycket längre. De respekterar mig nu, säger han.

Safir tror dock att killar kan känna sig tryggare om de är fler och då också pusha varandra att fortsätta träna och bli bättre.

När Sundsvalls konståkningsklubb drar i gång sina skridskoskolor på höstarna så brukar det i vanliga fall, när grupperna är blandade, komma två–tre killar och ett 40-tal tjejer.

Därför bestämde man sig att i år ta ett nytt grepp och starta en särskild killgrupp. Gensvaret blev då helt annorlunda, första gången dök det upp tolv pojkar i åldern 4–12 år.

– Jättekul, vi hoppas att de till att börja med vill fortsätta lära sig åka skridskor med oss. Sedan såklart att det blir fler killar i konståkningen som får chansen att se vad roligt det är, säger Lotten Törnell.

Killarna kämpade på under träningen och det är inte alltid så lätt att ta de där första skären. Ville Lind vet vad han tycker är roligast:

– Att åka snabbt, säger han utan tvekan.

Ville och träningskompisen Alrik Alenius är båda tvärsäkra på att de kommer att fortsätta.

Vilket är precis vad klubbordförande Lotten Törnell önskar och vill att killarna ska upptäcka.

– Konståkningen är en toppensport att hålla på med, speciellt om man gillar utmaningar, säger hon.

Mer läsning