Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Slut på asylboenden i Sundsvall – gymnastiksalarnas flyktingar skickas till andra städer

/
  • Flyktingarna på Katrinelunds skola ska skickas vidare till andra delar av landet.

Sundsvall har slut på asylboenden.
Nu töms gymnastiksalarna och flyktingarna där skickas vidare till andra delar av landet.
– Vi har inga andra platser kvar, säger Marlene Westberg på Migrationsverket.

Annons

För att klara den mest akuta flyktingmottagningen har Sundsvalls kommun ordnat tillfälliga sovplatser i gymnastiksalarna på Hedbergska skolan, Katrinelunds skola och GA-skolan.

100 flyktingar har trängts på golven i gymnastiksalarna i nästan tre veckor.

– Tanken från början var att de bara skulle vara där mellan tre och sju dagar, men vi har haft svårt att hitta andra platser för dem, säger Marlene Westberg, enhetschef på Migrationsverket.

Nu har gymnastiksalarna börjat tömmas. De senaste dagarna har 40 flyktingar slussats vidare, men inte till asylboenden i Sundsvall.

– De på Katrinelund har skickats till Lycksele. Från Hedbergska har de fått åka till flera andra orter som Boden, Kramfors och Härnösand.

Samtidigt fylls gymnastiksalarna direkt med nya flyktingar som anländer dagligen från Skåne. Men vart de ska ta vägen sedan är oklart eftersom det inte finns några lediga platser på förläggningarna i Sundsvall.

Läs också: Kommunpersonal ska omskolas på komvux och bli flyktingmottagare

Mitthem har en lång bostadskö och det är svårt även för infödda Sundsvallsbor att få lägenhet. Det gör att flyktingar som kommit redan för flera månader eller år sedan får bo kvar på förläggningarna, vilket i sin tur gör att det inte finns några platser över till de nyanlända.

Några av de planerade nya asylboendena som Migrationsverket tidigare hoppats på, i till exempel Anundgård, har inte heller fått klartecken av olika orsaker.

Det betyder att det är tillfälligt stopp i asylmottagandet för Sundsvalls kommun. De som kommer nu får tills vidare slussas från gymnastiksalarna till andra kommuner ute i landet.

Flyktingarna som ST har träffat ser dock inte det som något större problem.

– Sundsvall är en vacker stad. Men svenskarna är ett bra folk så det spelar ingen roll i vilken stad vi hamnar, säger Mohammad Hannan som flytt med sin familj från kriget i Syrien, och som för tillfället sover på en madrass på Katrinelunds skola.

Att bo i en gymnastiksal ser de inte heller som något större problem.

– Vi får mat, vatten, en säng och tak över huvudet. Vi är inte ute efter att leva något lyxliv utan är väldigt tacksamma mot svenskarna och den svenska regeringen som gett oss det här, säger Aymann Hannan som anlände till Sundsvall från Syrien för ett par dagar sedan, efter 23 dagar på flykt.

Läs också:

Så kan du hjälpa flyktingarna i Sundsvall

Sundsvalls samlades för att välkomna flyktingar

Mer läsning