Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Sparförslaget hotar Nordiska Kammarorkestern och Teater Västernorrland

/
  • – Jag är orolig för att man inte vågar skilja på äpplen och päron utan tycker att av rättviseskäl ska all verksamhet i landstinget hjälpa till att spara, säger Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland.

En halvering av landstingets bidrag till Scenkonst Västernorrland med 18 miljoner kronor innebär ett dråpslag mot kulturen.
Då kan Nordiska Kammarorkestern eller Teater Västernorrland hotas av nedläggning.
Därför tror Scenkonst Västernorrlands vd Mikael Flodström att besparingen inte blir av.

Annons

Landstingets tjänstemän har presenterat ett sparförslag på en halv miljard kronor, där hälften ska bantas bort och den andra hälften är ökade intäkter. Debatten har handlat mycket om Sollefteå sjukhus, men i sparförslaget tar man även upp att 25 procent av landstingets bidrag till Scenkonst Västernorrland, 9 miljoner, ska försvinna till 2017. Och 2018 föreslås en bantning med 50 procent, det vill säga 18 miljoner kronor.

– Min första reaktion var att det här förslaget var skrivet av någon som inte är så insatt i detaljerna. Det finns en överenskommelse med Sundsvalls kommun så man kan inte ensidigt bara bestämma en sån här sak, utan man måste förhandla, säger Mikael Flodström.

En annan detalj är att de pengar som Scenkonst Västernorrland får från landstinget är kopplade till en uppväxling i form av bidrag från staten. En minskning med 18 miljoner från landstinget kan i värsta fall betyda att lika många miljoner försvinner i statliga anslag, det vill säga ett totalt tapp på 36 miljoner.

– Då skulle vi tvingas lägga ner någon av våra verksamheter som teatern (läs Teater Västernorrland), eller orkestern (läs Nordiska Kammarorkestern) eller Norrdans eller någon annan verksamhet, säger han.

2014 hade Scenkonst Västernorrlands en omsättning på 113 miljoner kronor.

– Å ena sidan är man lite luttrad. Det finns alltid människor som ifrågasätter varför vi lägger ner pengar på sånt som inte är höftledsoperationer och brandbilar och poliser. Vi som jobbar med kultur är vana vid det, säger Mikael Flodström.

Ändå känner han ingen större oro.

– När man ser att vi även skulle tappa de här andra finansieringarna tror jag att våra politiker förstår att Västernorrland inte blir ett mer attraktivt län om vi drar ner på den här typen av själslig infrastruktur, säger Mikael Flodström.

Han pekar på att senaste åren har Scenkonst Västernorrlands anslag inte täckt löneökningarna, vilket gjort att man sparat 1–1,5 miljoner kronor varje år.

– Det är inte hos oss som den här krisen har uppstått i landstinget. Det är inte kulturen som har bränt mer pengar än vad vi har fått, säger Flodström.

Och det finns brandgula varningssignaler som kanske bara en direktör med orangea byxor har koll på.

– En nerdragning av den här storleken skulle innebära massuppsägningar av musiker, dansare och skådespelare. Alla superprofessionella människor som inte skulle börja jobba på Ica Maxi i Birsta, utan de kommer att flytta dit det finns jobb. Då har du redan förlorat den där besparingen i uteblivna skatteintäkter, säger Mikael Flodström.

Mer läsning