Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Tioårsjubilerar med berättelser om mord

/

Norrstigendagen firar tioårsjubileum och sätter därmed punkt för arrangemanget.

Annons

Ett 40-tal personer dök upp och trängde ihop sig på vagnarna bakom hästarna. Längst fram gick fjordingarna Zigge och Goliat som körs av den vane kusken Johan Åkerlund. Han har kört besökare efter vägen så gott som alla gånger Norrstigendagen har arrangerats – har det inte varit med häst så har det varit med traktor.

Turen gick längs den gamla anrika vägen ända ner till Hälsingegränsen, med flera stopp där Ulrika Stenbäck Lönnquist från Sundsvall museum berättade historier från ett svunnet Njurunda. Berättelser om mord, pilgrimer och offerstenar.

Vid den gamla avrättningsplatsen, där Johan Höglund och Johan Andersson halshöggs för mordet på drängen Jon Andersson, blev det fikapaus och hästarna fick vila en stund och mumsa på lite hö.

– Det är nästan lite makabert att vi tar fikapaus på en avrättningsplats, säger guiden Ulrika Stenbäck Lönnqvist.

Men det tycker inte Filip Olofsson, 10 år.

– Nej, jag tycker bara det är spännande och jag är jättehungrig, säger han.

Han fick för första gången följa med farmor Susanne Fredriksson och kusinerna Theo och Ebbe Olofsson, 6 år, längs den medeltida vägsträckan. Mackorna som farmor serverade försvann snabbt.

Efter kaffestunden var det dags att vända tillbaka till Maj där färden började.

Det här kan ha varit sista gången för Norrstigendagen, som arrangerats av Sundsvall Museum, Njurunda medeltidsförening, Majbygdens intresseförening och Rid i Juni.

Men Ulrika Stenbäck Lönnquist håller ändå dörren lite öppen för en fortsättning.

– Nu kommer vi att ta en paus, sen får vi se hur det blir.

Mer läsning