Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Vill ändra synen på kriminella – med ny kampanj

/

Den som en gång har begått brott stämplas för livet, upplever Kris i Sundsvall.
Nu vill föreningen ändra på det.
Snart startas en ny kampanj med hopp om att nå ut – framför allt till unga.

Annons

En kriminell bakgrund kan vara svår att skaka av sig.

Att söka och bli erbjuden bostad eller arbete är ofta svårare för personer som en gång har trampat snett, beskriver Martin Dahlander, engagerad i Kris.

– Om man ringer upp en arbetsgivare som frågar vad man har gjort de senaste tio åren och svarar "jag har suttit inne". Då säger de "okej, vi ringer dig"... men det gör de oftast inte.

Med sin nya satsning vill Kris stå upp för att ingen ska behöva dömas för sina livsval, och Sundsvall är först ut.

– Jag hoppas att det här ska ändra synen på oss. Vi vill bryta den stämpeln vi har och visa att det går att göra en förändring. Det finns ingen stereotyp, alla kan vara kriminella, säger Martin Dahlander.

Huvudspåret är att nå ungdomar.

– Insatsen behövs i början av tonåren. Vi ser att det är där vi vill lägga krutet, det är i tonåren som många gör sina val.

Projektet är sponsrat på flera håll men sker främst i samarbete med företaget Kobra Sweden, som lyfte idén i våras.

Den 17 augusti kommer illustrerade planscher på Martin Dahlander och Kris ordförande Wille Lindholm att sättas upp i In-gallerian och på Navet – med budskapet "Döm inte en dömd".

I minst två veckor ska affischerna synas på stan.

Parallellt lanseras en Facebook-tävling där alla som vill kan skicka in en bild på sig själv, med hashtagen #dömd synlig i ansiktet, och vinna sponsrade priser som middag och hotellnatt. Förhoppningen är att kunna dra vinnarna vid ett event på Stora torget.

De som är aktiva inom Kris i Sundsvall har olika bakgrunder, men liknande intentioner.

– Vi är någons bror, syster, förälder eller vän. Vi har gjort ett helt annat val men hoppas göra om och göra rätt. Vi försöker göra något bra med den tid vi har fått och har kvar, säger Martin Dahlander.

Mer läsning