Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-tittande kan leda till ADHD

Barn som tittar mycket på tv när de är under två år riskerar att få ADHD. Det hävdar barnläkarprofessorn Hugo Lagercrantz i sin nya bok "I barnets hjärna".
— Han är en erkänd auktoritet. Jag vill läsa och begrunda vad han skriver, säger Anders Jansson, psykolog på Mödra- och Barnhälsovården vid Sundsvalls sjukhus.

Annons
Hugo Lagercrantz är professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han har tidigare varit chef för nyföddhetsvården på Karolinska insitutet och han har ägnat mycket forskning kring plötslig spädbarnsdöd.
Boken "I barnets hjärna" är skriven i populärvetenskaplig form. Hugo Lagercrantz anser att det är viktigt att stimulera barnet redan från födseln och att finns stora möjligheter att påverka barnets hjärna om man gör det vid rätt tidpunkt. Genom att utnyttja kritiska inlärningsfönster i hjärnan går det att få barnet att till exempel utveckla absolut gehör.
Ljud vi inte fått höra som spädbarn bli svåra att uppfatta i vuxen ålder. Det är därför japaner inte kan skilja på l och r. Forskningen visar att om syncentrum inte får ta emot synintryck under de första levnadsveckorna kommer barnet inte att kunna se.
Barn som inte fått närhet och stimulans, såsom på de rumänska barnhemmen, får så grava hjärndefekter att de syns på magnetröntgen.
Men all stimulans är dessvärre inte positivt. Våra minnen lagras i synapser. Hos en tvååring bildas upp till en miljon synapser i sekunden för att barnet ska kunna ta in och komma ihåg allt nytt. Men tv-mediet motverkar förmågan att koncentrera sig på en sak i taget. Den omogna hjärnan klarar helt enkelt inte av de snabbt växlande bilderna och nerverna kan kopplas fel.
För några år sedan gick larmet om att vaccination leder till autism och att barn utvecklas till så kallade bokstavsbarn. Att Hugo Lagercrantz nu lyfter fram tv:n som det stora buset, är däremot något som Anders Jansson inte vågar avfärda som humbug.
Han är en kunnig och duktig barnläkare, säger Anders Jansson.
Hur länge det funnits bokstavsbarn kan han inte säga, men den första bokstavskombinationen, MBD, dök upp på 1970-talet.
ADHD är en vedertagen diagnos på symtom men säger inte något om orsakerna. Några hävdar att problemen har med hjärnan att göra medan andra hävdar att det är något socialt. Man kan vara född med viss sårbarhet men omgivningen som man växer upp i påverkar också, säger Anders Jansson.
"I barnets hjärna" kommer ut den 14 juni och är utgiven i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien.

Mer läsning

Annons