Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vårdförbundet: "Rödéns utspel är som ett stort hån"

/

Margareta Berglund Rödén, landstingets förvaltningschef för specialistvården, tror att sommaren blir så bra att landstinget kan få ett pris.
Vårdförbundet uppfattar Rödéns utspel som ett stort hån mot personalen.

Annons

Det är i en intervju i Dagens Medicin som Rödén säger att Landstinget Västernorrland har samma svagheter och styrkor som alla andra landsting i landet och att hon tror på en bra sommar.

– Jag hoppas och har stora förhoppningar om att den (läs sommaren) kommer att gå minst lika bra som i fjol när vi fick pris från Kommunal för att vi hade en bra sommar, säger Margareta Berglund Rödén till Dagens Medicin.

Uttalandet väcker starka reaktioner från Vårdförbundets huvudskyddsombud Åsa Holgersson.

– Jag höll på att ramla av stolen när jag läste det här i Dagens Medicin. Jag undrade om det här var något sent aprilskämt från Landstinget Västernorrland eller Margareta Rödén. Jag var så upprörd, säger Åsa Holgersson.

Hon håller inte med om landstingets historiebeskrivning om att vården hade en bra sommar förra året.

– Och trots alla uppsägningar, trots den dåliga arbetsmiljön och alla överbeläggningar så går man ut att man ändå tror på en bra sommar och att man till och med tror att man kanske kan få pris för det. Jag tycker det är ett hån, ett stort hån, säger Åsa Holgersson.

Hon pekar på de starka signaler som kommit från enhetschefer som vägrar att genomföra lönesamtal, facken som gjort en gemensam protest mot den dåliga arbetsmiljön och 27 överläkare på medicinkliniken som skriver att vården inte är medicinskt säker.

Varför gör Rödén så här?

– Jag vet inte om hon på något sätt ska sätta upp en fasad att det här ska bli bra. Det är så vi upplever det att arbetsgivarparten stoppar huvudet i sanden och speciellt Margareta Rödén, säger Holgersson.

Hon menar att facket förvånas över att arbetsgivaren inte oroas över patientsäkerheten och att man säger att man jobbar med arbetsmiljön på bred front.

– Vi har inte förstått vad man jobbar med. Det här var som spiken i kistan att gå ut och säga så här. Det är jätteupprörande, säger Holgersson.

Vi har utan att lyckas sökt Margareta Berglund Rödén för en kommentar till sin kommentar.

Mer läsning