Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år utan handlingsplan

Halva mandatperioden har gått, men politikerna i Sundsvall och Timrå har ännu inte åstadkommit någon handlingsplan för räddningstjänsten. – Vi förstår att det är en process, men två år är en lång tid, säger Håkan Söderholm, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Annons
Länsstyrelsen har tillsyn över räddningstjänsterna, och Håkan Söderholm riktar nu kritik mot de ansvariga politikerna i direktionen för Sundsvall-Timrås räddningstjänstförbund.
Lagen om skydd mot olyckor kräver att en ny handlingsplan för verksamheten upprättas varje mandatperiod. Men två år efter valet har förbundet fortfarande inte levererat.
Handlingsplanen ska innehålla en uppdaterad inventering av riskerna vilka hot som finns mot liv, egendom och miljö i kommunerna. Där ska också finnas en redovisning av vilken förmåga och kapacitet som räddningstjänsten har.
Slutligen ska där också redovisas vilka mål politikerna sätter upp för räddningstjänsten.
Håkan Söderholm tror inte att det här betyder några risker för medborgarna.
Det finns ju en gammal handlingsplan från förra mandatperioden. Den fungerar säkert ganska bra den också, säger han.
Håkan Söderholm tycker inte att han har fått någon riktig förklaring till varför det dröjer, mer än att politikerna har haft mycket att göra. Otillfredsställande, tycker han.
Vi tycker att man inte har satt sin prägel på hur det ska fungera. Det borde ligga i politikernas intresse att formulera sin vision. Sen står det faktiskt i lagen också, säger Håkan Söderholm.
Lagen om skydd mot olyckor har funnits i snart fem år. Den stadgar också att räddningstjänsten ska göra orsaksutredningar efter olyckor. Enligt Håkan Söderholm har det arbetet fortfarande inte kommit i gång på räddningstjänsterna i länet. Men det finns ett undantag.
Det är egentligen bara Sundsvall-Timrå som har kommit igång på ett bra sätt. Det är viktigt att räddningstjänsten dar lärdom av de olyckor som inträffar. I slutänden handlar det givetvis om att färre ska dö och skadas i l olyckor, och att skador på egendom och miljön ska minska, säger Håkan Söderholm.


Mer läsning

Annons