Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya parker ska byggas

/

Ett sumpområde som tar hand om smutsvattnet från bron kombinerat med lekpark och vackert rekreationsområde.
Inom två år kommer två nya parkområden att stå färdiga i Sundsvall.

Annons

För snart en månad sedan invigdes Sundsvallsbron med kunglig glans. Nu fortsätter arbetet med att utveckla området vid de båda brofästena.

Under våren påbörjar MittSverige Vatten byggandet av fyra dagvattendammar – två på vardera sidan bron. Dammar som byggs för att ta om hand och rena det förorenade regnvattnet från bron.

– Växterna som planteras runt dessa dammar ska rena det smutsiga vattnet som rinner ner från bron innan det sedan fortsätter ut i hamnen.

Men det finns ingen annan tillförsel av vatten till dammarna än regnet?

– Nej, det stämmer. Blir det en torrperiod kommer det se anskrämligt ut, men växtligheten runt omkring dammarna gör ändå området fint, säger Björn Nilsson.

– Det är absolut inga dammar som man ska bada i eftersom gifterna från dagvattnet renas där. Vill man bada ligger ju parken precis vid vattnet, säger Björn Nilsson.

Om ett par år ska de två nya parkområden erbjuda Sundsvallsborna rekreation.

– I Skönsberg kommer parken att byggas i anslutning till den park som i dag finns på östra sidan om bron och i direkt anslutning till den gång och cykelväg som går längs vattnet från stan och ut till Ortviken. Vi kommer även att ha en lekpark för de mindre besökarna, säger Björn Nilsson, projektledare vid Sundsvalls kommun.

För parken på södra sidan brofästet är planerna ännu inte så storslagna.

– Tillgängligheten är inte så bra nu, men när bygget av bostäder kommer i gång så får vi utveckla parken mer.

Hur stora blir parkerna?

– Jag har inga exakta mått, men det blir ett av de största grönområdena i Sundsvall och det kommer finnas gott om plats för att exempelvis spela brännboll, fotboll och annan lek, säger Björn Nilsson.

Under våren påbörjas även planteringen av de 900 träden som ska rama in påfarterna till Sundsvallsbron.

Mer läsning

Annons