Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två operationsmissar på en månad

En 64-årig man avled efter en titthålsoperation. Tarmen skadades och mannen drabbades av blodförgiftning. Ytterligare en patient, en 31-årig kvinna, fick sin tunntarm skadad vid en operation. Båda ingreppen inträffade i Sundsvall och fallen har anmälts till Socialstyrelsen.

Annons
Mannen hade mycket svåra magproblem och tarmen behövde avlastas genom en stomioperation. Den 19 oktober genomfördes en titthålsoperation. Efter ingreppet drabbades mannen av blodförgiftning och obduktionen visade att tunntarmen hade skadats och öppnats under operationen.
Den 31-åriga kvinnan opererades den 13 november. Hon hade nyss fött barn och drabbats av omfattande bristningar i bäckenbotten. Även hon skulle stomiopereras via titthål och hon mådde inte bra efter ingreppet. Buken öppnades och läkarna kunde konstatera att tarmen hade perforerats vid ingreppet.
En läkare vid Sundsvalls sjukhus har anmält de båda ärenden till Socialstyrelsen i Umeå enligt Lex Maria.
Alla titthålsoperationer filmas och de aktuella ingreppen har granskats noga, för att undvika liknande misstag i framtiden.
Enligt tidningen Dagbladet uppger Leif Israelsson, chef vid kirurgkliniken i Sundsvall, att det finns svårigheter med titthålsoperationer. Kameran som förs in i kroppen kan ge "blinda områden". Ibland används en ultraljudskniv och det kan vara svårt för kirurgen att alltid se spetsen på kniven via kameran. Eftersom kniven dessutom är varm finns det en risk att kniven kan sticka sönder exempelvis en tunntarm.

Mer läsning

Annons