Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsförvaltning hotar socialnämnden

/
  • Kommunstyrelsen kan tvingas ta över ansvaret för socialnämnden i Sundsvall, på grund av den dåliga ekonomin.
  • Stefan Söderlund, kommundirektör i Sundsvall.

Kommunstyrelsen i Sundsvall kan tvingas ta över socialnämnden.
Det kan bli konsekvensen när Sundsvalls kommun måste få kontroll på den minst sagt ansträngda ekonomin.

Annons

Vid finansutskottets möte på tisdagen tog man bland annat upp delårsrapporten januari–augusti 2014 för Sundsvalls kommunkoncern.

Här hänvisas till att Socialnämndens prognos försämrats med 25 miljoner kronor till en total minuspost på 115 miljoner kronor.

Om siffrorna står sig kommer Sundsvalls kommun inte att kunna uppnå god ekonomisk hushållning under 2014.

"Det ekonomiska läget inom socialnämnden och svårigheterna att hantera det är ytterst allvarligt och skapar en mycket svår situation för hela kommunen", står det i delårsrapportens sammanfattning. Och det här innebär att kommunstyrelsen kan tvingas vidta extraordinära åtgärder.

– Det vi vill peka på är att det är väldigt viktigt att vi börjar se resultat av de åtgärdsprogram och beslut som man har tagit inom socialnämnden. Om de här åtgärderna inte ger effekt så måste Kommunstyrelsen börja fundera på vad är det som krävs för att få en ekonomi i balans. Vad det innebär i detalj vill jag inte spekulera i, säger kommundirektör Stefan Söderlund.

Kan det innebära att kommunstyrelsen tillfälligt tar över socialnämnden?

– Kommunstyrelsen har ju en sådan möjlighet att göra det, men det är väldigt ovanligt. Det bästa är naturligtvis att socialnämnden själv sköter det här, säger Stefan Söderlund.

Men kan det här ändå bli den yttersta konsekvensen på grund av det allvarliga ekonomiska läget?

– Ja, den yttersta konsekvensen är ju den, men sen ska vi hoppas att det inte behöver ske, säger Söderlund.

Om det här blir aktuellt är det politikerna som får ansvaret för när det ska ske och under hur lång tid.

Om man ändå gör så här, vad skulle man kunna genomför då som inte går att genomföra i dag?

– Det är en bra fråga. Ytterst kan kommunstyrelsen rent praktiskt inte göra något i sakfrågan, för det är socialtjänsten och dess medarbetare som måste få det att ske. Det finns inget trollspö som kommunstyrelsen kan vifta med för att det här ska bli bra, säger Söderlund.

Om kommunstyrelsen ändå tar över ansvaret så blir den omedelbara konsekvensen att socialnämnden inte längre har någon funktion.

– Men jag har svårt att se att det här kommer ske i närtid. Det kommer att spela roll i hur politikerna bedömer tidsaspekten i den här frågan. Vi har efter nyår en ny nämnd på plats och då kan jag tänka mig att politiken vill ge den nämnden en chans, säger Stefan Söderlund.

Mer läsning

Annons