Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingar dog efter vårdmiss

Sollefteåkvinnans tvillinggraviditet bedömdes som riskfylld och hon remitterades till Sundsvall för specialistvård. Men hon skickades tillbaka till hemstaden igen och tvillingarna dog efter ett akut kejsarsnitt. Nu bedömer Socialstyrelsen att det fanns brister i vården av kvinnan.

Annons

Kvinnan som tillhör Sollefteå sjukhus upptagningsområde var gravid för andra gången och väntade tvillingar. Läkarna konstaterade att fostren var olika stora och att det fanns risk för komplikationer.

När kvinnan var i vecka 33 ville läkarna på Sollefteå sjukhus lägga in kvinnan på Sundsvalls sjukhus eftersom tvillingarna inte växte som de skulle.

Kvinnan vårdades i på kvinnokliniken i Sundsvall under två veckor, men skickades sedan hem igen med ett löfte om att förlösas i Sundsvall enligt uppgifter i Socialstyrelsens rapport. Bara några dagar senare tvingades läkarna i Sollefteå göra ett akutsnitt.

En av tvillingarna avled efter en och en halv timme. Den andra vårdades på både Sundsvalls sjukhus och Umeå universitetssjukhus, men avled efter fyra dagar.

Händelsen inträffade i mars 2010, men Lex Maria-anmäldes först elva månader senare. Socialstyrelsen har nu gjort en utredning och konstaterar att det har funnits brister i vården och att Sundsvalls sjukhus inte borde ha återremitterat kvinnan till ett sjukhus med sämre möjligheter att hantera en akut förlossning.

Socialstyrelsen anser även att kommunikationen mellan sjukhusen och rutinerna för riskbedömningen måste bli bättre.

Mer läsning

Annons