Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas tjänstgöra för sitt modersarv

/
  • Han får 9 000 baht i månadslön under värnplikten, ungefär 2 200 svenska kronor.
  • Ped Nilsson är redo i sin morfars gamla militärkläder.

Han drog niten i lumpens lotteri – två år inom militären i hemlandet Thailand.
– Blir det krig så måste jag rycka in, säger Ped Nilsson från Sundsvall.
Om han skulle vägra hamnar han antingen i fängelse eller mister sitt modersarv.

Annons

Ped Nilsson, 21, har dubbelt medborgarskap och kom till Sverige som åttaåring. I april kallades han motvilligt till värnplikten i Thailand.

De militära styrkorna väljs ut från olika delar av landet och de som inte anmäler sig frivilligt hamnar i en lottdragning. I Peds hemby fanns 170 unga män som inte ville göra militärtjänst. Av dem behövdes 36.

– Jag satt och räknade och när det var min tur var det nio frilotter och elva nitlotter kvar, så oddsen var emot mig. Det är lite synd att jag inte lyckades få rätt lott, säger Ped Nilsson.

Han berättar att militären inte tar emot män som är kortare än 160 centimeter, transsexuella, överviktiga, saknar någon yttre kroppsdel eller är tätt piercade och tatuerade på kroppen.

– Inget av kraven kunde jag uppfylla, säger han.

Om han skulle vägra väntar i stället två års fängelse. Den enda vägen ut hade varit att säga upp medborgarskapet men då kan han inte ärva sin mamma, eftersom de thailändska lagarna säger att du måste vara född i, och medborgare i landet, för att ha arvsrätt.

– Jag höll på att bygga upp ett liv här. Men det är en erfarenhet det här också. Måste man så måste man, säger Ped Nilsson.

Han skämtar om det. Säger att han inte blev au pair eller utbytesstudent, han blev utbytessoldat och fick en minipermission från vardagen i Sundsvall. Men han är också rädd.

– Det händer att det blir dödsfall där, att folk leker med granater. Och det kommer bli gängbråk och bildas grupperingar. Alla vet ju hur skolan är.

Rapporter ska skickas in regelbundet under militärtjänsten och Ped har varnat generalerna för att han inte läser och skriver så bra på thailändska.

– Men det var inget problem, sa de. De ville så gärna ha mig där. Det var inte så roligt att göra läkartest för läkaren tyckte att jag passade så bra. "Anmäl dig frivilligt", sa han, tyckte att jag var välbyggd. Militären blev överlycklig när de såg mig.

Ped är placerad i östra Thailand mot Laos från och med november och kommer att bo i samma barack som 19 andra unga män, födda mellan 1991 och 1993. De första tre månaderna väntar disciplinträning, innan ett schema med stenhård träning i tio dagar följt av tre lediga tar vid. I tre månader ska han klara sig själv ute i skogen och efter ett år kommer en månads permission. Men han kan också få ge sig ut i krig.

– Blir det krig så måste jag rycka in, för att jag är i deras tjänst. Men när det här är klart kan jag åka hem.

Alla män i Peds släktträd har gjort värnplikten. I Thailand finns en stark tro när ett helt släktled gör lumpen och en del säger att även Peds söner kommer att göra den. Hans äldre halvbror har gjort samma sak och berättat historier.

– Min bror sa att "maten var inte den bästa men den var det enda".

Mer läsning