Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tynderö och Matfors - enfald och mångfald

/

Försvinner väljarna när politiken blir otydlig? Ja. Åtminstone om tolkningen görs utifrån resultatet i Tynderö som i år bara hade en samlingslista, där sjönk andelen röstande, från 23,5 till 12 procent.
I Matfors som haft en tydlig partipolitik och flera listor ökade valdeltagandet.

Annons
Förra valet röstade 23,5 procent av Tynderöborna medan det bara var 12 procent i Tuna. I år ökade Tuna till drygt 13 procent. I Tynderö röstade 68 personer, motsvarande tolv procent.
Och det fanns tidiga tendenser som visade på ett lyft för deltagarantalet i Matfors, för dubbelt så många hade lämnat in förhandsröster jämfört med förra valet.
Socialdemokraterna med Tommy Eriksson i spetsen vann valet i Tuna församling förra gången. Löftet var då att sätta kyrkan mitt i byn i stället för att låta den vara en intern angelägenhet. I år blev s-segern större än förra gången, 313 röster av totalt 558 inlämnade.
Tommy Eriksson är nöjd med den mera utåtriktade verksamhet som pågått under mandatperioden.
Vi har samarbete med Matfors IF, brottarna och ridklubben. Föreningslivet tycker vårt engagemang är bra, vi stöttar ekonomiskt och med personal när det gäller moral och etikfrågor.
Kyrkoherden har också ställt sig positiv till den utåtriktade verksamheten eftersom han gärna ser satsningar på ungdomar.
Och det är väl vad som skiljer oss och centern. Vi vill satsa på de unga medan centern vill anställa en diakonissa för de äldre, säger Tommy Eriksson.
I Tuna församling konfirmeras många ungdomar, senaste fyra åren har det i snitt varit 80 procent. Tommy Eriksson menar att kyrkan måste kämpa för att få behålla ungdomarna, för de kommer inte automatiskt.
Traditionellt är Tynderö en församling med högt valdeltagande. Förra valet fanns kyrkans väl, socialdemokraterna och centern representerade. Den här gången låg en ensam samlingslista på bordet.
Ulla Lagerqvist är centerpartist och andranamn på samlingslistan i Tynderö. Men hon ställer även upp till kyrkofullmäktige där hon står på partiets lista.
Om det fanns tillräckligt med kandidater i Tynderö tycker Ulla Lagerqvist att det skulle vara bättre med flera listor för de röstande att välja på. Och en viss oro för att valdeltagandet minskar på grund av bristen på alternativ har funnits.
Hon har tidigare bott i England och jämför kyrkan och engagemanget där, med hur det fungerar i Sverige.
Där var kyrkan mera som en förening. De som kom på gudstjänsterna blev tillfrågade om de tyckte att någon skulle ingå i styrelsen och ett par gånger om året föredrogs budgeten när det var gudstjänst.
Det gav en känsla av samhörighet och delaktighet som hon saknar i dag i svenska kyrkan.

Mer läsning

Annons