Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysta och rädda människor

Vårt samhälle blir allt tystare, färre vågar berätta om missförhållanden.
Men bland de tystaste är nog patienter och anställda på rättspsykiatriska regionkliniken.

Annons

Så gott som fullständigt nedtystade är numera de patienter som är dömda till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det rör sig om personer som har hamnat riktigt snett i tillvaron. Och det är få som tar dem i försvar, lås in dem och släng nyckeln är en vanligare attityd.

Efter den 1 oktober har de inte tillgång till mobiltelefoner eller datorer längre. Det enda sätt de har att kommunicera med omvärlden är via en kontrollerad telefonautomat.

Hela deras tillvaro är starkt begränsad och små förändringar kan upplevas som katastrofer.

Men ändå vågar några av dem ta kontakt med mig och berätta hur dåligt de mår efter den snabba tvångsförflyttningen till kliniken i Nacksta. Fast de är rädda för repressalier.

Lika rädda är de anställda på kliniken. Ändå har de berättat. Mycket av det jag fått höra går tyvärr inte att skriva om eftersom det skulle röja deras identiteter.

Sektbetonad är ett ord som används om andan på rättspsykiatriska regionkliniken. Det görs jämförelser med Säter där en kvinnlig psykolog fick med sig hela kliniken i sin tro på att Tomas Quick berättade sanningen. Ingen kunde agera annorlunda eller säga stopp. Ledningens ord gällde i alla lägen. Det verkar också vara fallet för kliniken i Sundsvall, enligt mina källor.

Alla inblandade har begärt och fått vara anonyma. Jag hoppas att artiklarna inte kommer att medföra att någon råkar illa ut.

Jag hoppas också att klinkledningen den här gången inte gör efterforskningar på vilka som varit i kontakt med mig.

Det finns en lagstadgad rätt till yttrandefrihet och meddelarfrihet och det är olagligt att efterforska källor. I synnerhet är de lagarna viktiga när det gäller slutna enheter som rättspsykiatriska regionkliniken där så få har insyn i verksamheten.

Mer läsning

Annons