Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

U som i uppfinnare

/
  • Stancamp kan rullas rakt ned i vattnet med hjulen på. De är gjorda av gummi och tål det.
  • En produkt med många användningsområden. Här ligger Stig Hägglund i bädden/tältet Stancamp.
  • Stig Hägglund tar en båttur med Stancamp. Den går bra i vatten. Foto: Privat
  • Stig Hägglund brukar skjutsa barnen i kärran. Överdelen går att ta av och i den undre delen kan en barnstol placeras.
  • Nu kommer solglasögonen Roxor som gör dig till en bättre golfspelare. Den svenske uppfinnaren Torbjörn Stehager har tillverkat en lins som förhindrar reflexer och ökar kontrasten. Bra att ha i bilen när det är skymning eller regn och dimma.
  • Sunmate badkläder ger samma skydd som solskyddsfaktor 50. Kläderna täcker de känsliga barnens hud genom förlängda ärmar och nackskydd på kepsarna.
  • Grillen som smidigt fälls ihop till en stav kommer från Designtorget.
  • Under det här parasollet med myggnät ryms det ett helt sällskap. Clas Ohlson har sålt slut på nästan alla sina myggparasoll den här sommaren. Den som vill köpa ett får vänta till nästa sommar.
  • Bokfilten uppfanns då Inger Larsson vände en badrock backochfram för att få en filt där händerna är fria att hålla i en bok. Hon tillverkade då en filt med ärmar, The Book Blanket.

Designer och innovatör är modeord. Uppfinnare för tankarna till Jocke i Kalle Anka. Ändå är uppfinnaren mer inne än någonsin. ST har träffat mannen bakom Stancamp. Kärran som är både båt och tält.

Annons
För Stig Hägglund innebär uppfinnartalangen att nya idéer ploppar upp hela tiden. Något som kan förbättras, kombineras eller förenklas. Det handlar om att inte ta något för givet. Varför ska det se ut så här? Han har en massa färdiga idéer som är klara i tanken och finns nedtecknade i skissblocket. Det händer att han vaknar upp mitt i natten och börjar skriva och rita.
Problemet är att man har för mycket idéer som inte går att ta hand om. Nio av tio uppfinningar blir det inget av, säger han.
Nya uppfinningar kan skapa fler jobb och därför tycker han att kommunen och staten borde ställa upp med konsulter som ger stöd åt dem som har idéer.
Ur ett samhällsperspektiv så är det nya företag vi behöver. Titta bara på Eriksson och Volvo. De började smått, säger han.
Stig Hägglunds senaste projekt heter Stancamp. Det är en kombinerad cykelkärra, kanot och sovplats. När båten sjösätts kan cykeln hängas upp bakpå. Efter sjöturen kan båten förvandlas till ett litet tält där bädden kommer upp en bit ovanför marken. Med många justeringar och förbättringar börjar Stancamp nu närma sig sitt slutgiltiga utseende. Men prototypen på gräsmattan intill huset är bara en modell av produkten.
Färgen kommer att bli annorlunda, kanske grön och röd, och så vill jag förbättra en del saker, säger han.
När nu produkten är klar så gäller det bara att få ut den på marknaden. Några företag har redan visat intresse och Stig tror att det kan finnas möjligheter i fler länder där det cyklas mycket. Han hoppas på Tyskland, Nederländerna och Schweitz.
I dag jobbar Stig heltid med sitt projekt i ett nystartat företag. Även om han har en dröm om att kunna sälja sin idé så är det inte de kommersiella intressena som styr. Han pratar om uppfinnandet som ett behov som ständigt gör sig påmint och han tycker att fler borde våga prata om sina idéer utan att vara rädda att de stjäls.
Det krävs mycket jobb och pengar att ensam få fram idén. Det viktiga är att det händer något, säger han.

Mer läsning

Annons