Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under

Många restauranger har svårt att hitta rätt personal.
När arbetslösa får kockutbildning läggs i dag därför stor vikt vid vad arbetsgivarna efterfrågar.

Annons
Kurserna för arbetslösa har förändrats. Många som utbildades på 90-talet hade i praktiken inte en chans att komma ut på arbetsmarknaden eftersom de av olika skäl inte passade för jobben.
Tidigare utbildade vi utifrån de sökandes behov. Men vi måste ju ha arbetsgivarna med oss också, säger Roseli Utterberg vid arbetsförmedlingen i Sundsvall.
Hennes jobb är att knyta ihop de olika behoven. Hon undersöker vad som efterfrågas i olika branscher, och utbildningar skräddarsys utifrån vad arbetsgivarna vill ha och vad deltagarna redan kan.
Målsättningen är att 70 procent ska få jobb inom 90 dagar efter utbildningen.
Efter en kurs för butikssäljare nyligen fick 80 procent jobb, berättar Rosali Utterberg.
I många branscher betonas vikten av flexibilitet allt mer. Lokalvårdaren kanske ska kunna rycka in i receptionen, och kocken måste hjälpa till att ta emot varor.
Specifika kunskaper kan också vara viktiga. En kock på ett äldreboende ska inte bara kunna laga mat utan bör även ha bra kunskaper i näringslära.
Just restaurangbranschen är en av de branscher som i dag har svårt att hitta rätt personal i Sundsvallsområdet. Rörligheten inom yrket är stor, och snart väntas dessutom många pensionsavgångar på storköken.
Under veckan har sju arbetslösa fått prova på kockyrket på Restaurang Grankotten.
Salah Atta hoppas bli en av dem som i slutändan får möjlighet att gå den 40 veckor långa utbildningen.
Det känns jättebra att få lära sig något nytt, säger han.
Salah Atta, som är palestinier, har varit arbetslös sedan han fick uppehållstillstånd för två år sedan. Men han vill i första hand inte få en anställning efter kursen. Han har andra planer.
Jag vill kunna öppna egen restaurang. Kanske med svensk mat och medelhavsmat. Har man fantasi kan man dessutom blanda svensk och utländsk mat till något nytt.

Mer läsning

Annons