Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung i Europa del 2

/

Annons
Andrius Dudaviclus, 20 år, Villnius,
Litauen
Pluggar IT på Villnius Universitet

Vad är typiskt för ditt land?
Vanliga människor i Litauen fungerar som så att om det händer någonting dåligt så är de glada och positiva ändå. Basket är vår nationalsport. Maten är fet, naturen är fin, man talar både lettiska och ryska men som ung kan man oftast bättre engelska än vad man kan ryska. Vanligen så är det klass ett till tolv skolor som alla går i. Och i elfte klass så väljer man profiler som kemi, biologi, fysik, lettiska, matte eller konst. Engelska börjar man läsa från fyran.

Vad gör de unga?
Unga har många aktiviteter. Efter skolan kan man gå på extrakurser. Man kan sporta eller syssla med musik. En massa unga människor jobbar, men mest på sommaren. Man börjar tänka på att jobba vid 18-årsåldern. Om man kan engelska bra så kan man jobba som till exempel informatör via telefon. På sommaren kan man sälja glass eller något annat liknande. Jag jobbar som assistent i en restaurant. Många unga säljer tidningar på gator och marknader. Få unga åker ut och reser. Kanske när man är äldre så reser man särskilt till England eller Sverige men främst Irland.

Gränser
18 år- krogåldersgräns, köpa cigg och alkohol
21 år- egentligen åldersgränsen för att dricka alkohol, men ingen bryr sig om det.
21 år- casino

Moped, bil?
Unga cyklar mest, det finns inte så många som har mopeder. Jag har nyss klarat teoriprovet för mitt bilkörkort.

Sverige?
Jag vet bara vad mamma sa när hon kom från Sverige. Trevligt land med trevliga människor. Jag har hört att de unga alltid följer med sina föräldrar på promenad och shopping, men man kan ju fråga sig om detta stämmer.

EU?
80% av befolkningen var för, nästa år får vi Euro, men folk vill inte ha det. Priserna stiger, fast lönerna också med dem.

Dina intressen?
Musik, Internet, ny teknologi, resa. Men jag måste plugga mycket. Jag var duktig på gymnasiet, men nu på universitet måste man lära sig det mesta på egen hand. Jag trodde att jag gillade IT mycket, men mycket av det är programmering som jag är väldigt less på nu, jag vill bara avsluta det här. Sen vet jag inte vad som händer.

Mer läsning

Annons