Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man hängde sig på rättspsyk

I går skakades rättspsykiatriska regionkliniken av ett självmord. En 25-årig man hängde sig på avdelning 93, betecknad som landets säkraste avdelning.

Annons
Det fanns inga som helst anledning till övervak i det här fallet. Mannen har inte tidigare gjort några liknande försök och det fanns inget sådant uttalat. Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Göran Fransson, avdelningschef.
Självmordet upptäcktes vid 13.22 och de övriga patienterna på avdelningen stängdes då in på sina rum. Krisbearbetning sattes in senare under dagen men Göran Fransson säger att det råder förstämning och att alla är betryckta över det inträffade.
Mannen var dömd för flera våldsbrott och flyttades till kliniken i våras sedan han bedömts utgöra en för stor risk där han vårdades tidigare.
Avdelning 93 är en säkerhetsavdelning som bedöms vara landets säkraste, den inrymmer även en normalvårdssida där 25-åringen vårdades. Där kontrollräknas patienterna två gånger om dagen plus att de noteras vid medicinutdelningen. Men specialövervakning får inte sättas in om inte det finns särskilda riskfaktorer.
Jag ska nu lämna in en Lex Maria-anmälan mot mig själv. Kanske fanns det något vi kunnat göra bättre, men det har inte varit något fel på medicineringen och vi har inte uppfattat några signaler från patienten, säger Göran Fransson.
Tidigare i höst gick mannen till angrepp mot en medpatient men det finns inte något som tyder på att någon utomstående varit inblandad i dödsfallet.
Extrapersonal togs in i går kväll för att resurser skulle finnas för att kunna möta oron bland patienterna. I dag blir det en särskild arbetsplatsgenomgång.
I år har det varit oroligt kring rättspsykiatriska regionkliniken. Det har varit flera fall av misshandel, patienter har avvikit och ett grovt bedrägeri har uppdagats. Göran Fransson har ett längre perspektiv.
Fram till i år har det faktiskt vilat en stilla frid över kliniken sedan 1995, med undantag av en patient som misshandlade två personer 1999. Man bör också beakta att vi har hela avdelningar med mycket svåra patienter som andra psykiatriska kliniker kanske bara hyser ett par utav.

Mer läsning

Annons