Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga brottsoffer behöver stöd och hjälp

Unga brottsoffer kan drabbas dubbelt.
Ångest och rädsla kan sitta i länge efter att ha blivit utsatt.

Annons
"Brott mot unga tas inte alltid på allvar, varken av andra ungdomar eller av omgivningen." Så skriver Socialstyrelsen i sin rapport om socialtjänstens stöd till unga brottsoffer.
Men att bli utsatt för brott kan få allvarliga följder, särskilt för den som är ung. Ett kriminellt övergrepp kan skada grundtryggheten. Det är vanligt att oroa sig för att bli utsatt igen, och att vara rädd för att behöva träffa gärningsmannen ännu en gång.
En ung människas utveckling mot ökad självständighet kan tvingas tillbaka av maktlöshet och rädsla. Socialstyrelsen påpekar också att det som kan tyckas vara lindriga brott kan få svåra psykiska följder, som påträngande tankar och minnen, mardrömmar, ångest, försämrad självkänsla och koncentrationssvårigheter.
Vanliga brott bland unga är mobbning med våld, hot, stölder och trakasserier. Och brottsplatsen är ofta skolan eller dess närhet.
Hösten 2004 startade stödcentrum för unga brottsoffer i Sundsvall. Verksamheten bygger på nära samarbete med polisen och tillhör socialtjänstens förebyggande del. Just stödet är viktigt för den som blivit utsatt, föräldrars och omgivningens inställning och information betyder mycket för återhämtningen.

Mer läsning

Annons