Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga handikappade förlorar arbetet

Sundsvalls registreringscentral ger jobb till unga funktionshindrade. Nu ska projektet bli permanent. Samtidigt sparkas fyra anställda ut från arbetet. — Det viktiga är ändå att centralen får vara kvar, säger Niclas Edén, platschef.

Annons
Projektet startade 1998.
Huvuduppgiften är att arkivera historiska texter och bilder för internetportalen Sundvallsminnen. Ett kulturarv räddas samtidigt som handikappade, långtidssjukskrivna och arbetslösa får arbetsträning och rehabilitering.
I dag arbetar elva funktionshindrade på registreringscentralen med stöd från EU och Riksantikvarieämbetet Där finns också tolv arbetslösa och långtidssjukskrivna med stöd av kommun och arbetsförmedling.
Sundsvalls registreringscentral har hela tiden brottats med en osäker framtid. Stödet från EU:s strukturfond mål 1, nära hälften av budgeten, upphör i september i år. Nedläggningshotet har varit överhängande.
Nu finns ett förslag att permanenta centralen som en kommunal arbetsplats. Men samtidigt skärs budgeten ner.
EU-bidraget försvinner och kvar blir bara den kommunala potten på 1,2 miljoner kronor. Därmed får fyra funktionshindrade med EU-stöd sluta. Vilka det blir vet ingen ännu. Men de kastas ut i en i en \"svår situation på arbetsmarknaden\" enligt förslaget.
Bara två funktionshindrade med EU-stöd får fast anställning tillsammans med de fem kamrater som betalas av Riksantikvarieämbetet. Budgeten räcker också till två fast anställda arbetsledare. Men inte mer.
Tom Sahlén, kommunens arkivchef, hoppas ändå att kunna rädda fler jobb.
Om våra inkomster från olika uppdrag ökar kan vi ordna tillfälliga anställningar. Men det finns ingen möjlighet att få mer skattemedel, säger han.
Registreringscentralen ska fortsätta att ta emot långtidssjukskrivna och arbetslösa med lönebidrag. Rigmor Larsson tillhör den gruppen. Hon har en alllvarlig ryggskada och kan inte fortsätta i sitt tidigare arbete som kokerska på en förskola. För henne är registreringscentralen viktig.
Det här är det enda arbete jag klarar, säger hon.
Tom Sahlen tycker att förslaget att permanenta arbetet är ett stort steg i rätt riktning.
Alla är väldigt positiva till centralens innehåll och målsättning . Det är pengarna som är problemet, säger han.

Mer läsning

Annons