Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga rånare dömda till vård

/

Två killar är på permission från ett behandlingshem när de går in på en mack och siktar med en pistol mot kassörskan. Springande lämnar de sedan platsen och den uppskrämda personalen med ett rånbyte på 3 000 kronor.

Annons
I går dömdes tonåringarna för mackrånet i Skönsberg den 19 februari. Tillsammans ska de betala 60 000 kronor i skadestånd. Dessutom beslutade tingsrätten att socialtjänsten ska fortsätta vårda pojkarna i ett försök att bryta deras kriminella beteende.
En av pojkarna dömdes i maj 2004 för misshandel och försök till rån. Även den gången blev straffet vård inom socialtjänsten. Trots att rättens anser att 16-åringen nu gjort sig skyldig till ännu värre brott under en permission från behandlingshemmet, tycker socialtjänsten att samma straff är den lämpligaste påföljden. Detsamma gäller hans ett år äldre medbrottsling.
En av kassörskorna vittnar om att hon haft svårt att sova efter rånet och fortfarande har svårt att tala om det inträffade. De dömda har ömsom erkänt och ömsom förnekat brottet. Båda uppger att de känt sig pressade av polisen att erkänna, vilket poliserna nekar till.
Tingsrätten motiverar sin fällande dom med att pojkarna i polisförhör kunnat lämna detaljerade uppgifter om vad som utspelade sig vid råntillfället. Rätten anser också att poliserna är trovärdiga i sina vittnesmål om att pojkarna inte utsatts för påtryckningar när de erkänt brotten.
Ytterligare tre personer fanns med i domen. De har varit ute på kriminella påhitt tillsammans med en av mackrånarna.
Ingen av de dömda har ekonomisk möjlighet att betala för sitt försvar. Därför kommer staten att betala advokatarvodena på sammanlagt 115 865 kronor. Tingsrättsdomen kan överklagas fram till den 3 augusti.


16-åring från Haga
Bedöms skyldig till: rån och vapenbrott.
Straff: vård inom socialtjänsten
Skadestånd: 19 000 kronor till kassörskorna och 41 700 till OK Detaljhandel

17-åring från Timrå
Bedöms skyldig till: rån, vapenbrott, misshandel, olaga hot, ofredande, försök till stöld och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel (bilstöld)
Straff: vård inom socialtjänsten
Skadestånd: 19 000 kronor till kassörskorna, 12 100 till misshandlade och hotade personer och 5 400 till drabbade bilägare

20-åring från Kubikenborg
Bedöms skyldig till: stöld, försök till stöld och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel (bilstöld)
Straff: tidigare utdömd skyddstillsyn ska avse även den nya brottsligheten. Ställs på nytt under övervakning fram till den 13 juli 2006
Skadestånd: 13 200 kronor till drabbade bilägare

20-åring från Timrå
Bedöms skyldig till: stöld, försök till stöld, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel (bilstöld) och olovlig körning
Straff: tidigare utdömd skyddstillsyn ska avse även den nya brottsligheten. Ställs på nytt under övervakning fram till den 13 juli 2006
Skadestånd: 11 700 kronor till drabbade bilägare

20-åring från Timrå
Bedöms skyldig till: försök till stöld och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel (bilstöld)
Straff: villkorlig dom och 40 dagsböter á 30 kronor
Skadestånd: 5 400 kronor till drabbade bilägare

Mer läsning

Annons