Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga: Slalom en livsstil

/
  • Barmarksträningen är tuff. Maria tränar ungefär tio pass i veckan inför skidsäsongen.
  • Maria är en glad och sprallig tjej som trivs i backen även när den är utan snö
  • Maria visar stolt upp ett par av sina skidor och sin Sverige fartdräkt längst upp i hemmabacken Södra berget.

För vissa är slalom något man åker en gång om året när man drar till fjällen med familj eller vänner. För andra är det något tråkigt och totalt ointressant som endast Ingemar Stenmark och Anja Pärson sysslar med. För 19-åriga Maria Rumm är det allt och lite till!

Annons
Jag träffar Maria Rumm utanför Ego hälsostudio en varm sensommarkväll. Det dröjer ett tag innan hon får sin efterlängtade frusna nederbörd men träningen inför slalomsäsongen är minst lika viktig som den under. Hon har precis varit på ett hårt spinningpass och ser glad och avslappnad ut. Maria älskar att träna, men mest av allt så älskar hon att åka slalom.
16 år i backen
Marias slalomkarriär började för 16 år sedan, då var hon endast tre år gammal och sen dess har det bara flutit på.
Det har alltid funnits inom familjen och jag har alltid fått stort stöd från familj och släkt som har delat mitt stora intresse för slalom, vilket har varit en hjälp på vägen. Det tar väldigt mycket tid, men det är det värt. Jag har verkligen fastnat för utförsåkningen. För mig är det inte en hobby, för mig är det en livsstil, säger hon med ett stort leende.
Farten, spänningen och känslan!
Alla sporter har nackdelar men det är smällar man får ta om man verkligen brinner för något menar Maria.
Det är sjukt roligt! Farten, spänningen och känslan är helt obeskrivligt. Man får vara ute väldigt mycket och se många platser både i Sverige och utanför Sveriges gränser. Trots att det är en väldigt individuell sport så är det en bra sammanhållning mellan alla utövare, både i klubben och mellan andra klubbar.
Men som sagt, alla sporter har sina nackdelar ...
Det tar väldigt mycket tid och det är extremt dyrt. Det krävs verkligen att man som ungdom har stöd hemifrån så att man kan satsa helhjärtat på slalomen!
Dessutom är det oerhört tuff konkurrens, det är väldigt få som lyckas och slår igenom ordentligt. Det är ju bara att kolla på landslaget som består av åtta stycken kvinnliga åkare.
Skador är en del av sporten
Det sliter på kroppen att träna så pass mycket som Maria gör och alla påfrestningar som kroppen utsätts för genom slalomen är inte att leka med.
Under sommaren är det individuell träning som gäller. I år har Maria fokuserat på styrka, konditionen brukar inte vara något problem när höstträningen kör i gång.
Under hösten tränar gruppen tillsammans och då utökar de träningen med snabbhet och spänst, det blir sammanlagt 1012 pass i veckan för Maria och hennes träningskamrater inför skidsäsongen.
Till vintern blir det kondition minst en till två gånger i veckan och skidåkning cirka fem gånger i veckan, plus styrka så ofta man hinner, berättar hon och säger sedan:
Det finns nog inte många som har klarat sig från skador i den här sporten, det är hårt!
Jag har problem med ryggen, en axel, ett knä, handen och jag lyckades till och med skada en tå när jag skulle ta på mig en pjäxa, säger hon och skrattar högt.
Att bli bäst är inte viktigast
När det gäller drömmar och mål så är inte det viktigaste att vinna och bli bäst utan det är att få åka slalom så mycket som möjligt på ett eller annat sätt.
Jag har alltid haft svårt med min målsättning, men i år vill jag nå högre än jag gjort tidigare år och försöka etablera mig bland de bästa! Annars tycker jag att det viktigaste är att ha roligt, så länge jag får ut lycka av skidåkningen så kommer jag att fortsätta. Om det blir i världscupen, som skidlärare eller bara hemma i backen spelar mindre roll.
"Jag bet ihop och vann"
Under 16 år i slalombackarna så har Maria många starka minnen, både bra och dåliga, men det finns ett som är allra starkast.
Det starkaste minnet jag har är när jag var 14 år och vann ett kval i slalom inför ungdoms-SM. I samma åk som jag vann så skadade jag handen rejält. Jag krossade tummen och ett ledband gick av, men jag bet ihop och vann, säger hon med ett stolt leende.
Ett leende som avslutar vår intervju, men det är absolut inte slutet för Maria och den frusna nederbörden. Det här är en tjej som vi får hålla koll på i vinter, frågan är bara om vi hinner hänga med när hon susar fram i backarna.
Fakta
Namn: Maria Rumm
Född: 1989
Vikt: 64 kg
Längd: 172 cm
Klubb: SSLK (Sundsvalls slalomklubb)
Förebild: Stora idrottsmän överlag
Meriter: Flertalet tio topp placeringar i nationella och internationella tävlingar, främst i grenen slalom. DM-mästare flertal gånger. Rankad som femma bland Sveriges 89:or i grenen slalom.

Mer läsning

Annons