Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas 17-åriga reporter fick köpa starköl på krogen

/
  • Klart att Linnea ser nöjd ut. Som 17-åring har hon kommit in på ställen med 18-årsgräns.

Inne på krogen eller ute i kylan? Unga ST kollade kroglivet som sjuttonåring. Hur svårt är det att ta sig in om man bara är 17 år? En mörk fredagskväll beslöt sig Unga redaktionen för att kolla hur hårda krogarna var på att kolla leg. Vi kollade sju krogar som ryktet gick om. Skulle vi få komma in eller var det bara att vända i dörren? Tre av sju var välkomnande, medan de andra vände oss ryggen. På en krog fick vi till och med köpa starköl.

Annons
O´Learys - JA
Första krogen som Unga testade, så det var pirrigt och med nervösa steg klev vi fram till vakten. Hade reportern den charmen som det krävdes för att komma in? Skulle vi få vända redan på första stället? Frågorna var många som bubblade i huvudet. Men det var bara att stiga på. Och nu var vi tvungna att kolla om vi kunde köpa starköl. Framme i baren fick reportern inte ens en indikation om att hon inte skulle kunna vara 18 år och snart fanns ölen i hennes hand. Men när vi frågade efter kvitto var garderobspersonalen tveksamma. Hade dom kvitton? Kassörskan kollade med vakten som fick tänka efter en stund. Men ja, det hade dom. Nu blev det stora utfrågning om vad vi skulle ha kvittot till men vi fick ett till slut! När Unga sedan ringde upp vaktchef Fredrik Hamrin, så svarade han att det var fruktansvärt illa att vi kunde köpa starköl. Det här skulle han ta upp med vakterna och diskutera.

Copper & Co - NEJ
Nästa stop blev tvärs över gatan på Coopers men där var det tvärnej. Vi fick inte komma in hur mycket övertalning vi försökte med. Att ha urringning funkade inte heller. Men och andra sidan var det inte mycket folk på insidan så det var väl lika bra att vi inte kom in.

Daltons - NEJ
Nu bar det iväg till Daltons, men då skedde det stor misstaget! När vår utsända tog fram plånboken för att \"leta\" efter legget fick vakten syn på både patiensbrickan och CSN-kortet.
Då körde det sig totalt. Vakterna var så otrevliga. Visst, dom gör sitt jobb, men ett leende skadar aldrig.
Vi fick knalla därifrån med tunga steg och hoppas på bättre tur på nästa ställe.

Sinners/Aveny - JA
Här blev det lite pirrigt igen med tanke på de förra nederlagen. Tur var att kön var kort för det var bara att vandra rakt in... Efter lite flörtiga leenden. Men vilken besvikelse det var väl inne. Här har man hört att Sinners är dit man ska gå och så är det inget drag. Visst mycket folk men mer än det var det inte. Så vi drog vidare.
Vi ringde upp Tony Andersson, vaktchef på Aveny, och när vi berättade om att vi kom in svarade han att det inte är något brott för minderåriga att vistas inne på restaurangen. Men att det kollar leg i möjligaste mål för att vara på den säkra sidan.

Skeppsbrokällaren - JA
Lugna puckar var det här. Vår utsända stannade och pratade lite med vakten och sen var det bara att gå in. Väl inne var det totalt dött, det satt några enstaka stofiler i hörnen men annars var det lika tomt som på Hedbergska en lördagskväll. Det drog ner partyhumöret totalt.
När vi senare pratar med Kristoffer Haglund, krögare, säger han att det inte ska ske men att det ibland kan bli en miss i dörren. Eftersom Skeppsbrokällaren har valt att ha 20 år som åldersgräns så borde inte det hända.

O´bar - NEJ
Ska vi prova nått nytt? tänkte vi. Vi testar hur det är om vår 18-årige fotograf går före!
Men det blev stopp ändå. Och eftersom vår eminente fotograf var med en minderårig så fick inte han heller gå in!
Han fick vända i dörren där han stod och väntade på vår reporter, snopet är bara förordet.

Svenssons - NEJ
Den mycket trevliga vakten i dörren talade vänligt men bestämt om att här kom ingen utan legitimation in. Han förklarade att han endast fick släppa in Folk med SIS-legg och det måste man ju respektera. Ett stort plus till honom som tog sig tid att vara trevlig!


Krogen får abslout inte servera minderåriga, säger spritpolisen
Vi ringde till Bengt Allberg på Sundsvalls kommun. Bengt är enhetschef för alkoholenheten, som ska se till så att krogarnaa sköter sig. Han berättade att det inte är förbjudet enligt lag att släppa in sjuttonåringar på krogen.
Det är någonting som krogarna bestämmer själva, om de vill släppa in eller inte, säger han. Däremot är det förbjudet att servera alkohol till en minderårig. Som minderårig räknas alla som inte är 18 år. Men om de släpper in minderåriga är det krogens ansvar att se till så att den minderåriga inte heller kommer i kontakt med alkohol. Då blir krogen skyldig till langning och bryter mot lagen!
Om en krog säljer alkohol till minderåriga kan krogen förlora sitt tillstånd att servera alkohol.

Mer läsning

Annons