Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar får hjälp att starta eget sommarjobb

/
  • Genom projektet Entreprenör Y kan sommarlediga ungdomar driva ett företag. Men de behöver handledare till sin hjälp. Timrå är enda kommunen i Medelpad som deltar i projektet i sommar.

Men Sundsvall och Ånge är inte med i projektet
Just nu pågår utbildning i Sundsvall som gör det möjligt för skolungdomar att driva eget sommarföretag.
Timrå är enda kommunen i Medelpad som deltar i projektet.

Annons
Förutsättningen för att ungdomar ska kunna starta eget sommarföretag är att det finns en handledare. Handledarutbildningen, som arrangeras av EU-projektet Entreprenör Y, har lockat deltagare från Vännäs till Skurup.
Timrå utbildar tre handledare.
Vi ser stora möjligheter med det här. Projektet har varit framgångsrikt i Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik. Vi ska snart skicka ut handledarna till skolorna för att informera om projektet, säger Ann Fredbäck, projektledare för entreprenörskap i skolor i Timrå.
Sundsvall, där det är ont om sommarjobb, har inte skickat med någon till utbildningen. Stig Sundqvist är projektledare för att utveckla naturvetenskap, teknik och entreprenörskap i Sundsvalls skolor. ST har inte nått honom för en kommentar.
Skolungdomar i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik har provat på eget företagande sedan 1999.
Tjejer har startat sommarcaféer, det har varit gräsklippning, barnpassning och en kille som gick på fordonsprogrammet var bilmekaniker, säger Mathias Sundin, konceptansvarig.
Projektet riktar sig till ungdomar i grundskolans årskurs nio och i gymnasiets årskurs ett och två.
Ungdomarna får ett startbidrag på 2 000 kronor från kommunen. De behöver inte ha F-skattsedel men de måste själva se till att skatten blir betald, säger Mathias Sundin.
Västernorrland deltar, som ett av sex pilotlän, i Nuteks nationella entreprenörskapsprogram, med sitt projekt Entreprenör Y.
De övriga län som deltar är Skåne, Halland, Västra Götaland, Stockholm och Västerbotten.
Pilotlänen ska arbeta fram modeller för hur man stimulerar entreprenörskap. Länsstyrelsen är projektägare och länets kommuner, länsarbetsnämnden och landstinget är medfinansiärer. Projektet pågår till sista december 2007.

Mer läsning

Annons