Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar har inte råd att gå till tandläkaren

/
  • Att en stor grupp yngre avstår från att söka tandläkarvård trots behov kommer att innebära stora framtida folkhälsoproblem. Det anser Sara Wamala, Gunnel Boström och Johanna Ahnquist på Statens folkhälsoinstitut.

Enligt en nationell undersökning avstår över 70 procent av ungdomarna från tandvård av ekonomiska skäl.
I Västernorrland slutar hälften av ungdomarna att gå till folktandvården när de fyllt 20 år.
– Har man inte ont, så är det inget man lägger pengar på, säger Ida Holmstedt, 26 år, som läser på Mittuniversitetet.

Annons
Landstinget Västernorrland för kontinuerligt statistik på dem som besöker folktandvården. Den visar att tandhälsan är god hos barn och ungdomar upp till 19 år. Av 4åringar var i fjol 88 procent helt kariesfria och av dem som fyllt 29 år hade fortfarande fem procent inte ett enda hål.
Men någon kunskap om dem som inte går till tandläkaren har man inte. En inte alltför vågad gissning är att tandhälsan är sämre hos dem som inte besöker tandläkare. Och det är framför allt ungdomar som drar sig för att gå till tandläkaren, när det inte längre är gratis.
När ungdomar fyllt 20 år försvinner hälften av dem. En del av dem flyttar eller går till en privat tandläkare men många i åldern 2026 år väntar tills de får ont och då kan det bli en rotfyllning. Det är synd att det ska behöva gå så långt, säger Håkan Sundin, tandläkare i Söråker och dataansvarig på folktandvårdens kansli.
Han tycker att man borde ge subventioner till ungdomar i åldern 2029 år.
Enligt Folkhälsoinstitutets undersökning har varannan låginkomsttagare inte råd att gå till tandläkaren.
Uppgifterna baserar sig på en rikstäckande enkät som genomfördes 2004 och 2005 med landstingen i Västra Götaland, Jönköping, Kalmar, Dalarna och Blekinge.
Urvalet omfattade 64 000 personer i åldern 1684 år.
Enkäten innehöll ett 70-tal frågor om fysiskt och psykiskt välbefinnande, om ekonomiska förhållanden, arbete och sysselsättning, hem och hushåll, trygghet och sociala relationer. Resultatet av enkäten, som sammanställts av Statistiska Centralbyrån, presenterades i måndags på Dagens Nyheters debattsida.
Av undersökningen framgår att 52 procent av män och 49 procent av kvinnor går inte till tandläkaren på grund av ekonomiska svårigheter. Värst är situationen bland ungdomar. 72 procent av yngre män och 76 procent av yngre kvinnor hoppar över tandläkarbesöket.
Även de som har bättre ekonomi tycker att tandvården är dyr. 12 procent av män och elva procent av kvinnor avstår från tandvården av ekonomiska skäl trots att de inte säger sig har ekonomiska problem.
Lågutbildade och ensamboende löper högre risk för dålig tandhälsa.
Kicki Bergman på folktandvårdens kansli i Härnösand blir inte förvånad över uppgifterna.
Sambandet mellan socioekonomiska förhållanden och hälsa är ett välkänt begrepp, säger hon.

Mer läsning

Annons