Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfest slutade i fylla och slagsmål

Gymnasiefesten på fredagkvällen skulle inte bli en upprepning av den som hölls i oktober och urartade i ett enda stort fylleslag. Arrangören hade dubblat antalet vakter och polis var på plats under i stort sett hela kvällen. Ändå slutade festen i kaos.

Annons
Strax före midnatt gick brandlarmet och sprinklersystemet aktiverades, så att det sprutade vatten överallt. Diskot avbröts och stämningen blev panikartad. En tjej ska ha knuffats ned för en trapp i tumultet. Många fick inte med sig några ytterkläder, så utanför samlades våta frysande ungdomar.
Jag hade varit på ett annat uppdrag men kom till Folkets park strax efter midnatt, säger Erika Norgren, fältassistent. Då var det orolig stämning utanför. Men jag vill säga att det var mycket personal där, både polis, räddningstjänst och vi från socialtjänsten, förutom de som arbetade med själva festen.
Samtidigt som vattnet började spruta inne i lokalen ska två gäng ha börjat bråka och bland annat kastat stolar omkring sig.
En 19-åring greps misstänkt för våld mot tjänsteman då han gett sig på en av ordningvakterna.
Ytterligare ett par anmälningar gjordes under kvällen, rörande misshandel och skadegörelse.
Festen hölls precis som förra gången i Folkets park, och det var fullt av ungdomar i gymnasieåldern på plats. Arrangören var en Umeåbaserad festarrangör, samme som arrangerade festen som spårade ur den 9 oktober.
I början av kvällen hölls en träff med polis, socialtjänstens fältassistenter och ordningsvakterna. De upprättade ett rum där eventuellt onyktra ungdomar skulle tas omhand och föräldrar uppsökas.
Det var ett bra samarbete mellan polis, arrangör och oss från socialtjänsten, säger fältassistenten Erika Norgren.
Polisen var på plats under hela kvällen, liksom vakterna. Ändå slutade festen i kaos.
Erika Norgren vill inte kasta någon skugga över arrangören till festen, men önskar att fler föräldrar varit på plats.
Jag tror att vuxna har en lugnande inverkan på ungdomarna, säger hon. De föräldrar som ändå kanske skjutsar eller hämtar barn kan gärna titta förbi under kvällen, inte bara för sitt eget barns skull, utan för alla.
Ett annat sätt att stävja åtminstone en del av tjafset inne i festlokalen är kanske att tillämpa den gamla beprövade metoden \"Utgång lika med hemgång\"?
Ja det skulle ha varit bra i fredags.

Mer läsning

Annons