Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsproblem i Skönsberg

En tuff och hård attityd, otrevligt bemötande samt stölder och hotelser förekommer bland ungdomar som besöker fritidsgården i Skönsberg i Sundsvall. Situationen upplevs så allvarlig att en stark insats är aktuell som ska förändra ungdomarnas värderingar, attityder och syn på samhället.

Annons
Hösten blev stökig i Skönsberg. Skadegörelse, inbrott och stölder har blivit allt vanligare och på fritidsgården har personalen noterat att en förändring har skett.
Det finns ett gäng ungdomar med problem i området, säger Lars-Ove Johansson, chef för ungdomsverksamheten i Sundsvall.
På fritdsgården vill man inget berätta för ST. Men i en skrivelse berättas om "en mycket tuff och hård attityd, med otrevligt bemötande, uppträdande och språkbruk, hotelser stölder mm bland ungdomar som besöker gården".
Och nu har en kraftsamling har skett tillsammans socialtjänsten, Skönsbergs skola och KRIS. Ett åtgärdsprogram har växt fram och det ska handla om värderingar, syn på samhället, konsekvenser av kränkande och brottsliga handlingar. Dessutom vill man stärka ungdomarna på ett positivt sätt som ska ge dem bättre sammanhållning och goda upplevelser tillsammans.
Projeket har fått namnet Ahaa, för att det ska ge ahaupplevelser. Målet är att det ska bli tydligt för ungdomarna att olika handlingar och val får konsekvenser för dem själva, för andra och för deras egen framtid. Och man hoppas på en positiv personlig utveckling samt ökat ansvarstagande bland ungdomarna i gruppen.
En rad träffar har planerats under våren. Ungdomarna ska få lyssna till en föreläsning av en före detta brottsling från KRIS. De ska se filmen "En krigares själ" och diskutera den. De ska även sitta i mindre grupper och diskutera Till våren avslutas det hela med en resa till Liseberg i Göteborg för de som har varit närvarande och deltagit i hela projektet.
Nu har Kultur och Fritid vänt sig till kommunstyrelsen och ansökt om ett bidrag på drygt 40.000 kronor för att finansiera det hela.
Får vi inga pengar kommer vi givetvis att driva projektet vidare på något sätt, säger Lars-Ove Johansson.

Mer läsning

Annons