Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet utrustas med växthus

Nu pågår bygget av ett nytt växthus för fullt. — Vi kommer att odla och korsa växter som ska användas i olika undersökningar, säger Svante Holm, genetiker.

Annons
Växterna ska användas både i undervisningen och forskningsarbetet. Under sommaren kommer det inglasade bygget även att utrustas med växter från andra världsdelar för att det ska kunna göras jämförelser med arter som finns i våra regioner.
Det råder full aktivitet i byggnaden där institutionen för naturvetenskap huserar i Sundsvall. Inom kort kan Svante Holm och hans medarbetare flytta ut växterna som nu trängs i små plastlådor i en av institutionens laboratorielokaler. En halv miljon kronor beräknas växthuset kosta.
Sedan tidigare samarbetar Mittuniversitetet med Sundsvalls kommun och en växthusanläggning i Nordvik, Höga kusten.
Vi har också disponerat ett växthus i Sidsjön. Även i framtiden kommer vi att behöva flytta ut växterna när vi har startat större experiment. Antingen lånar vi en åker av någon bonde eller så kan vi ta dem till Sidsjön eller Nordvik.
Syftet med undersökningarna är oftast att öka förståelsen för hur naturen fungerar. Det görs både fysiologiska experiment och man undersöker växternas DNA.
Ett exempel på när vi behöver känna till hur olika arter beter sig är när vattenkraften byggs ut. När det gäller skogsbruket är det också viktigt att det finns en uttänkt strategi för långsiktig hållbarhet, säger Svante Holm.

Mer läsning

Annons