Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetslärare kan ha icke-godkänd examen

Nyligen upptäcktes att en lärare vid Mittuniversitetet har en doktorsexamen från ett amerikanskt universitet som inte är godkänt av myndigheterna.
Lärarens bakgrund utreds nu av Mittuniversitetets jurist Arne Wahlström.

Annons
Begreppet bluffuniversitet har blivit känt i Sverige under de senaste åren, när människor bombarderats med e-posterbjudanden om att köpa en examen över nätet utan några ansträngande studier.
Något sådant är det knappast fråga om här, betonar Arne Wahlström. Det handlar i stället om en person som skrivit in sig och doktorerat vid Clayton University i USA i slutet av 80-talet, utan att veta att universitetet inte var ackrediterat av de amerikanska myndigheterna.
I Sverige skulle ett universitet knappast kunna existera utan band till myndigheterna. USA har ett annat system.
Där drivs universiteten av privata organisationer. I vissa sammanhang får man inte åberopa en titel från ett icke-ackrediterat universitet, i andra går det bra, säger Arne Wahlström.
När läraren anställdes vid dåvarande Mitthögskolan för tio år sedan sakkunnigprövades hans avhandling på vanligt sätt och det fanns inga anmärkningar mot hans kunskaper.
Jag har heller inte hört från studenthåll att kursutvärderingar skulle ha utfallit mer negativt för honom än för andra, säger Arne Wahlström.
Om två veckor ska utredningen vara färdig. Först då står det klart om åtgärder ska vidtas.

Mer läsning

Annons