Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Uppgivenhet större problem än rädslan"

/
  • – I stället för rädsla kanske det handlar om uppgivenhet, säger en läkare på Sundsvalls sjukhus som vill vara anonym, som förklaring till varför det ofta råder en tystnad inom offentlig sektor.

Tystnaden inom offentlig sektor handlar inte bara om rädsla för repressalier.
Ett kanske ännu större problem är uppgivenheten som många känner eftersom kritiken sällan leder till förbättringar.
Det menar en läkare i Sundsvall.

Annons

ST och Allehanda har tillsammans med P4 Västernorrland under en vecka försökt sätta fokus på den #tystnad som många upplever breda ut sig inom offentlig sektor.

– Men att gnälla i tidningen det leder ingen vart. Det gör bara att du får ännu mer jobb, så då skiter man i det och bara jobbar på. Det tror jag är det största problemet med landstinget, säger läkaren, som vill vara anonym.

Som ett konkret exempel tar läkaren upp kritiken mot journalsystemet Systeam Cross.

– Folk var inte fega och tysta, men kritiken fick inga konsekvenser. Man fäktades bara som don Quijote, säger läkaren.

Så när läkare har obekväma åsikter kapitulerar man i stället och faller in i en uppgiven tystnad.

– Många läkare på Sundsvalls sjukhus tycker inte att det är rimligt med tre akutsjukhus i länet, eftersom man hela tiden känner osthyveln över alla tre sjukhusen. Till slut blir det i stället dåligt med resurser överallt, säger läkaren.

Läkaren pekar även på att Sundsvalls sjukhus tar det yttersta ansvaret för väldigt mycket, men att man inte får tillräckligt med resurser.

– För pengarna räcker inte till tre akutsjukhus i ett fattigt skogslän, säger läkaren.

Men den här kritiken mot antalet akutsjukhus är inget som man vågar torgföra offentligt.

– Den åsikten är väldigt politiskt inkorrekt, det vill säga att Sollefteå sjukhus finns kvar av arbetsmarknadspolitiska skäl, vilket är helt sant. Men det är politiskt självmord att vilja lägga ner Sollefteå sjukhus och som läkare i Sundsvall kan du inte säga det.

Varför då?

– Du får problem. Du får massa bekymmer eftersom du ska samarbeta med kollegor i Sollefteå. Politikerna har sagt att så här är det och det är ändå de som bestämmer. Det blir svårt att tala i egen sak för det är så det kan uppfattas, säger läkaren.

En annan obekväm åsikt är kritiken mot landstinget.

– Själv tycker jag att landstinget helt har spelat ut sin roll. Jag tror inte att politiker som väljs var fjärde år ska ha hand om så mycket pengar inom en så svårstyrd organisation, säger läkaren.

Hen menar att landstingen inte motsvarar några egentliga naturliga intresseregioner.

– Vi har en stående konflikt mellan Ångermanland och Medelpad som är inbyggd i systemet, där det finns särintressen som verkar mot varandra. Om man ska få ut det mesta möjliga av skattekronorna så måste det ju vara helt kontraproduktivt. Men att som landstingsanställd läkare gå ut och säga så, det är inte riktigt okej, säger läkaren och tystnar.

Mer läsning

Annons